Οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν πρωτοπόροι στην παραγωγή υδρογόνου

Νέο σχέδιο για το 2030
24 Σεπτεμβρίου 2022 09:49
Οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν πρωτοπόροι στην παραγωγή υδρογόνου

Η παραγωγή υδρογόνου είναι πλέον η κορυφαία προτεραιότητα των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας καθώς προσπαθεί να περιορίσει τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα. Το Υπουργείο Ενέργειας δημοσίευσε το National Clean Hydrogen Strategy and Roadmap χθες, με στόχο να παράγει 10 εκατομμύρια κυβικούς τόνους “καθαρού” υδρογόνου μέχρι το 2030.

Να σημειώσουμε πως οι ΗΠΑ παράγουν ήδη περίπου 10 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου, αλλά πρόκειται για “γκρι” υδρογόνο το οποίο παράγεται από το φυσικό αέριο. Το νέο σχέδιο θέλει την παραγωγή υδρογόνου να γίνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια και τεχνολογίες δέσμευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το υδρογόνο μπορεί να γίνει μία καθαρή εναλλακτική για καύσιμα σε αεροπλάνα και πλοία, ενώ μπορεί να μειώσει τα αέρια θερμοκηπίου από βιομηχανικές διεργασίες οι οποίες χρειάζονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που κάνει αδύνατη τη χρήση ανανεώσιμων πηγών όπως ο άνεμος και ο ήλιος. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “αποθήκη ενέργειας” όταν οι ανανεώσιμες πηγές παράγουν παραπάνω ενέργεια από αυτήν που καταναλώνεται, για να μην πηγαίνει χαμένη.

Το υδρογόνο παράγεται συνήθως μέσω ηλεκτρόλυσης, μία διεργασία που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να διασπάσει τα μόρια του νερού σε υδρογόνου και οξυγόνο. Το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ονομάζεται “πράσινο”, ενώ αυτό που παράγεται από πυρηνική ενέργεια ονομάζεται “ροζ”. Σήμερα, η πλειοψηφία του υδρογόνου είναι “γκρι” και παράγεται όταν το μεθάνιο αντιδρά με ατμό υψηλής θερμοκρασίας σε συνθήκες υψηλής πίεσης για να παράγει διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο.

Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να παράγουν 20 εκατομμύρια κυβικούς τόνους υδρογόνου μέχρι το 2040 και 50 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050, μειώνοντας τελικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 10% μέχρι τότε.