Σπηλιά 3300 ετών που είχε «παγώσει στο χρόνο» ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ!

Από την εποχή του φαραώ Ραμσή Β΄
22 Σεπτεμβρίου 2022 11:58
Σπηλιά 3300 ετών που είχε «παγώσει στο χρόνο» ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ!

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα πραγματικά ασυνήθιστο σπήλαιο, το οποίο είχε σφραγιστεί πριν από 3300 χρόνια, κρύβοντας μέσα του ταφικά δώρα και πιθανώς και ανθρώπινους τάφους.

Το εντυπωσιακό σπήλαιο εντοπίστηκε μόλις λίγα μέτρα μακριά από μια παραλία νότια του Τελ Αβίβ. Εκεί, εργάτες οικοδομών το ανακάλυψαν τυχαία, όταν ένα μηχάνημά τους άνοιξε απροσδόκητα την οροφή του σπηλαίου.

Στη συνέχεια κλήθηκαν αμέσως στο σημείο αρχαιολόγοι της Israel Antiquities Authority (IAA). Η ομάδα τους κατέβηκε στο σκοτεινό σπήλαιο χρησιμοποιώντας μια σκάλα, για να ανακαλύψει κάτι που έμοιαζε σα "να έχει παγώσει στο χρόνο", με προσεκτικά τοποθετημένα κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα που συχνά συνδέονται με ταφικές τελετές. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν δεκάδες κεραμικά σκεύη, συμπεριλαμβανομένων βαθιών και ρηχών μπολ, ορισμένα βαμμένα με κόκκινο χρώμα, καθώς και δισκοπότηρα, μαγειρικά σκεύη, δοχεία αποθήκευσης και λυχνάρια για φωτισμό.

Μάλιστα, κάποια από τα τεχνουργήματα του σπηλαίου δεν προερχόντουσαν από το Ισραήλ. Αντιθέτως, κάποια από τα αγγεία κατασκευάστηκαν στη Συρία, τον Λίβανο και την Κύπρο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων. Φυσικά, η ομάδα σχεδιάζει να αναλύσει τυχόν οργανικά κατάλοιπα στα αγγεία για να μάθει περισσότερα σχετικά με το τι μπορεί να υπήρχε μέσα σε αυτά.

Το σπήλαιο περιείχε επίσης και κάποιες χάλκινες άκρες βελών, οι οποίες, με βάση τον προσανατολισμό τους, πιθανότατα βρισκόντουσαν μέσα σε κάποια φαρέτρα που πλέον έχει αποσυντεθεί.

Μιλώντας σχετικά με τη σπουδαία ανακάλυψη, ο Eli Yannai, ένας αρχαιολόγος της IAA, τόνισε:

Πρόκειται για μια ανακάλυψη που γίνεται μια φορά στα χρονικά. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συναντήσει κανείς κάτι που μοιάζει με "κινηματογραφικό σετ του Indiana Jones" - ένα σπήλαιο στρωμένο με ανέγγιχτα αγγεία που βρίσκονται εδώ για πάνω από 3.300 χρόνια, από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου δηλαδή την εποχή του ισχυρού φαραώ Ραμσή Β΄

Ειδικότερα όσον αφορά την χρονολόγηση, το σπήλαιο εκτιμάται ότι είναι από την εποχή που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, με επικεφαλής τον Ραμσή Β' - ο οποίος βασίλευσε από το 1279 π.Χ. έως το 1213 π.Χ. περίπου - κυβερνούσαν το σημερινό Ισραήλ. Τότε η Αίγυπτος ήταν μια πραγματικά τεράστια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από το σημερινό Σουδάν έως τη Συρία.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα πλάνα από το εντυπωσιακό εύρημα μέσα από το βίντεο που ακολουθεί.

Tags: