James Webb: Προβλήματα στο πανίσχυρο τηλεσκόπιο εξαιτίας ενός οργάνου

Η NASA θα πρέπει να το λύσει... εξ'αποστάσεως
21 Σεπτεμβρίου 2022 21:57
James Webb: Προβλήματα στο πανίσχυρο τηλεσκόπιο εξαιτίας ενός οργάνου

Πρόβλημα σε ένα από τα όργανα του τηλεσκοπίου James Webb παρουσιάστηκε απο την Τρίτη όπως ανακοίνωσε η NASA. Ύστερα από δύο μήνες συνεχούς λειτουργείας, που προσέφεραν ανεπανάληπτες φωτογραφίες του σύμπαντός μας που όμοιες η ανθρωπότητα δεν ξαναείδε, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος θα παύσει προσωρινά την λειτουργία του. 

Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε ένα από τα τέσσερα modes παρατήρησης του μέσου υπέρυθρου οργάνου (MIRI) του JWST και μέχρι να λυθεί δε θα γίνονται παρατηρήσεις σε αυτό το mode. Το MIRI είναι το μέσο υπέρυθρο όργανο του τηλεσκοπίου που μπορεί να δει μήκη κύματος φωτός αόρατα για το ανθρώπινο μάτι, όπως για παράδειγμα τα νεογέννητα αστέρια.

Στην ανακοίνωσή της η NASA αναφέρει ότι παρατήρησε στις 24 Αυγούστου ένα πρόβλημα που το αναφέρει ως "αυξημένη τριβή" και εμφανίζεται όταν ρυθμίζεται το MIRI πριν από κάθε νέα παρατήρηση. 

Φυσικά το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να λυθεί εξ αποστάσεως καθώς είναι πάνω από ένα εκατομμύρια μίλια μακριά από την τροχιά της Γης και συγκεκριμένα κοντά σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. 

Κατά τα άλλα η NASA δηλώνει πως το JWST λειτουργεί κανονικότατα στα υπόλοιπα τρία modes παρατήρησης του MIRI.