Η παλαιότερη καρδιά που έχουμε ανακαλύψει είναι 380 εκατομμυρίων ετών

Εκπληκτικό εύρημα από τους παλαιοντολόγους
16 Σεπτεμβρίου 2022 11:47
Η παλαιότερη καρδιά που έχουμε ανακαλύψει είναι 380 εκατομμυρίων ετών

Ένα απολίθωμα ενός εκ των αρχαιότερων σπονδυλωτών πλασμάτων του πλανήτη, έκρυβε μέσα του μία έκπληξη! Το απολίθωμα του θωρακισμένου ψαριού που ανήκει στην οικογένεια των Αρθροδιρών, ηλικίας 380 εκατομμυρίων ετών, περιείχε την καρδιά, το στομάχι, τα έντερα και το συκώτι του ψαριού.

Οι μαλακοί ιστοί είναι εξαιρετικά σπάνιο να διατηρηθούν ως απολίθωμα, αφού αποσυντίθενται πριν να ξεκινήσει η διαδικασία της απολίθωσης. Οι παλαιοντολόγοι κατάφεραν να μελετήσουν την ανατομία της καρδιάς σε τρεις διαστάσεις, χωρίς να χρειαστεί να διαλύσουν το πολύτιμο αντικείμενο. Η καρδιά βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση και ήταν διακριτά ο καρδιακός κόλπος, η κοιλία και το σύστημα εκροής.

Η καρδιά είχε σχήμα S και αποτελούνταν από δύο θαλάμους, με το μικρότερο να βρίσκεται πάνω από το μεγαλύτερο, εκπλήσσοντας τους παλαιοντολόγους με την περιπλοκότητά του και δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη των περιοχών του κεφαλιού και του λαιμού και το πώς άλλαξαν για να φιλοξενούν τα σαγόνια του ψαριού.

Ως παλαιοντολόγος που μελετάω απολιθώματα για παραπάνω από 20 χρόνια, ήταν πραγματική έκπληξη να βρω μία 3D και τέλεια διατηρημένη καρδιά σε έναν πρόγονο 380 εκατομμυρίων ετών. Η εξέλιξη θεωρείται συχνά ως μία σειρά μικρών βημάτων, αλλά αυτά τα αρχαία απολιθώματα δείχνουν πως υπήρξε ένα άλμα μεταξύ σαγονωμένων και μη σαγονωμένων σπονδυλωτών. Αυτά τα ψάρια κυριολεκτικά έχουν τις καρδιές τους μέσα στο στόμα τους και κάτω από τα βράγχια – όπως οι καρχαρίες σήμερα.

Για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε όλα τα όργανα μαζί σε ένα πρωτόγονο ψάρι και μας εκπλήσσει το γεγονός πως δε διαφέρουν τόσο πολύ από εμάς. Ωστόσο υπάρχει μία σημαντική διαφορά – το συκώτι ήταν μεγάλο και επέτρεψε στο ψάρι να επιπλέει, όπως οι καρχαρίες σήμερα. Η έλλειψη στοιχείων για πνεύμονες δείχνουν πως αυτά τα ψάρια εξελίχθηκαν ανεξάρτητα από άλλα σπονδυλωτά ψάρια σε μεταγενέστερες περιόδους. Η νέα ανακάλυψη μαλακών ιστών σε αυτά τα πρωτόγονα ψάρια είναι πραγματικά το όνειρο κάθε παλαιοντολόγου και είναι χωρίς αμφιβολία τα καλύτερα διατηρημένα στον κόσμο για αυτήν την εποχή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.

Tags: