Αξίζει σήμερα η αγορά μίας 360 κάμερας;

Ή είναι ξεπερασμένες;
15 Σεπτεμβρίου 2022 12:36
Αξίζει σήμερα η αγορά μίας 360 κάμερας;

Οι κάμερες 360 μοιρών έχουν μία μακρά αλλά μικρή παρουσία στον τομέα των καμερών. Οι πρώτες σοβαρές εμπορικές προτάσεις δε μετράνε παραπάνω από μία δεκαετία ζωής στην αγορά. Γιατί όμως δεν κατάφεραν ποτέ να πιάσουν την αίγλη που απολαμβάνουν οι action κάμερες; Οι λόγοι ποικίλουν. Θέλετε το συνήθως μεγάλο μέγεθός τους, οι τεράστιες απαιτήσεις επεξεργασίας για να καταγράψουν βίντεο μεγάλης ανάλυσης σε 360 μοίρες, η δυσκολία επεξεργασίας αυτού του βίντεο, η μικρή υποστήριξη από πλατφόρμες social media...η αλήθεια είναι πως ήταν πάντα κάτι δύσχρηστο για τον καταναλωτή, ο οποίος σίγουρα προτιμά την αξιοπιστία μίας action κάμερας ή την ευκολία και σβελτάδα του smartphone του.

Πού βρίσκονται λοιπόν οι 360 κάμερες σήμερα; Στα χέρια μας έχουμε εδώ και μήνες την Insta360 One X2 και θα σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας με αυτήν. Η συγκεκριμένη κάμερα αντιμετωπίζει τις παραπάνω αδυναμίες σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

Αυτό που κάνει την Insta360 να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, δεν είναι τόσο το hardware, όσο το software. Η κινεζική εταιρία φρόντισε να δημιουργήσει μία φιλική προς το χρήστη εφαρμογή, από την οποία μπορεί να γίνει απλά και εύκολα η οποιαδήποτε επεξεργασία του video. Βλέπετε, παρόλο που τραβάτε βίντεο 360 μοιρών, δεν είναι απαραίτητο να ανεβάσετε αυτό το format video στα social media. H εφαρμογή σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την κάμερα ως action cam επιλέγοντας εσείς τι θα δείχνει ανά πάσα στιγμή, γυρνώντας στο αντικείμενο ενδιαφέροντος με πολύ ομαλό τρόπο. Εσείς καταγράφετε δηλαδή όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας και έπειτα, μέσω της επεξεργασίας, μπορείτε να επιλέξετε τι θα δείξετε στο flat βίντεο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το invisible selfie stick, ένα selfie stick το οποίο αναγνωρίζεται από το λογισμικό της κάμερας και διαγράφεται από την εικόνα, μπορείτε να έχετε videos που μοιάζουν με πλάνα από ένα drone που σας ακολουθεί. Η εφαρμογή προσφέρει φυσικά και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά με τα οποία μπορείτε να κάνετε μοναδικά τα videos σας, αλλά αυτή η δυνατότητα επιλογής της προοπτικής ήταν η πιο ενδιαφέρουσα.

@alexandros.karatzas Ακόμα ένα #backstage video από το στήσιμο των γρίφων για το "Κυνήγι Θησαυρού των @unboxholics Σε λιβάδια και βουνά παρέα με τον @gatsosgeorge #unboxholics #fyp #insta360 ♬ original sound - Alexandros Karatzas

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά τώρα, η κάμερα καταγράφει 360 βίντεο σε 5.7K ανάλυση με f/2.0 και 100Mbps bitrate, έχει πολύ καλή σταθεροποίηση έξι αξόνων, είναι αδιάβροχη έως τα 10 μέτρα και διαθέτει 4 μικρόφωνα που προσφέρουν εκπληκτική καταγραφή ήχου. Το κινητό δεν είναι απαραίτητο αφού διαθέτει μία οθόνη αφής για τις ρυθμίσεις, καθώς και φωνητικές εντολές. Παρών δηλώνουν και όλα τα...κόλπα των action καμερών, όπως slow motion, stop motion, clone trail, fly lapse, flash dash και άλλα, ενώ μπορείτε να κάνετε export το video στην αναλογία που επιθυμείτε για εύκολο share στα social media, ακόμα και σε 9:16 για TikTok ή Reels.

Η μπαταρία της έχει χωρητικότητα 1630mAh η οποία φορτίζει μέσω USB-C και προσφέρει καταγραφή 5.7K@30fps για 80 ολόκληρα λεπτά.

Σε γενικές γραμμές η Insta360 One X2 απελευθερώνει τη δημιουργικότητά σας, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και ο διάδοχός της, η One X3, η οποία έρχεται με μεγαλύτερο σένσορα, μεγαλύτερη οθόνη 2.5 ιντσών, 10 λεπτά περισσότερη καταγραφή και 8K timelapse.

Μετά από αρκετούς μήνες χρήσης της One X2, το ερώτημα που θα θέταμε λοιπόν είναι όχι αν οι 360 κάμερες είναι παρωχημένες, αλλά αν έφτασε η ώρα να αντικαταστήσουν τις action κάμερες.

Εσείς διαθέτετε κάποια 360 κάμερα; Ποια η εμπειρία σας με αυτήν; Πείτε μας στα σχόλια.

Tags: