Βραδύπορα: Επιτέλους μάθαμε πώς επιβιώνουν για δεκαετίες χωρίς νερό

Το πιο ανθεκτικό πλάσμα στον πλανήτη
10 Σεπτεμβρίου 2022 10:56
Βραδύπορα: Επιτέλους μάθαμε πώς επιβιώνουν για δεκαετίες χωρίς νερό

Το νερό είναι το πιο σημαντικό συστατικό για τη ζωή στη Γη, ωστόσο τα σχεδόν “αθάνατα” βραδύπορα μπορούν να αντέξουν χωρίς αυτό για δεκαετίες. Το πώς το καταφέρνουν αυτό ήταν έως τώρα μυστήριο, αλλά μία νέα έρευνα αποκάλυψε το μυστικό τους.

Υπάρχουν 1.300 είδη βραδύπορων τα οποία μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες που θα ήταν θανατηφόρες για κάθε άλλη μορφή ζωής. Μπορούν να αντέξουν χωρίς καθόλου τροφή, σε συνθήκες βρασμού, πάγου, υψηλής ακτινοβολίας, ακόμα και στο διάστημα και πάντα καταφέρνουν να επιβιώνουν.

Η έρευνα βρήκε λοιπόν πως καθώς τα βραδύπορα βρίσκονται σε ένα περιβάλλον χωρίς νερό, κουλουριάζονται σε μία κατάσταση που ονομάζεται “tun” και μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Αυτή η κατάσταση τους επιτρέπει να μπαίνουν σε ένα "mode συντήρησης", αντέχοντας σχεδόν τα πάντα.

Θεωρείται πως όταν το νερό φεύγει από το κύτταρο, κάποιου είδους πρωτεΐνη το βοηθά να διατηρεί τη φυσική του δύναμη για να μην καταρρεύσει. Μελετώντας διαφορετικά είδη, βρήκαμε πως οι CAHS πρωτεΐνες, τις οποίες βρίσκουμε μόνο στα βραδύπορα, είναι υπεύθυνες για την προστασία των κυττάρων έναντι στην αφυδάτωση.

Οι CAHS πρωτεΐνες ενίσχυσαν τη σκληρότητα του κυττάρου αποτρέποντας τη σμίκρυνση που προκαλείται από την απώλεια της πίεσης του νερού. Μάλιστα οι πρωτεΐνες αυτές προστατεύουν τα κύτταρα ακόμα και όταν υπάρχει υπερβολική πίεση νερού.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν την CAHS πρωτεΐνη σε δράση, σε κύτταρα που ανέπτυξαν στο εργαστήριο. Στην παρακάτω εικόνα θα δείτε τις πρωτεΐνες να δημιουργούν ένα είδος ζελέ τη στιγμή που το κύτταρο αφυδατώνεται.

Στην επόμενη εικόνα, βλέπετε αυτό το ζελέ να διαλύεται σταδιακά, όσο το κύτταρο ενυδατώνεται και μπορεί να επιβιώσει ξανά.

Πρακτικά, όποτε το κύτταρο αφυδατώνεται, οι πρωτεΐνες αυτές λειτουργούν ως εσωτερικός σκελετός για να διατηρήσουν τη δομή του και διαλύονται όταν ενυδατώνεται ξανά. Αυτά τα μοναδικά βιολογικά κόλπα των οκτάποδων βραδύπορων τους επέτρεψαν να φτάσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από ηφαιστειακούς πίδακες και βάθη με καταστροφική πίεση στους ωκεανούς, μέχρι τροπικά δάση και περιβάλλον καλυμμένο από πάγο.

Τα πάντα γύρω από τα βραδύπορα είναι συγκλονιστικά. Τα ακραία περιβάλλοντα στα οποία επιβιώνουν μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε μηχανισμούς και δομές που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά. Για ένα βιολόγο, αυτά τα πλάσματα είναι χρυσορυχείο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLOS Biology.

Tags: