ΦΗΜΗ: Μπορεί να έρθουν στην αγορά δύο διαφορετικές GeForce RTX 4080

Που θα έχουν «εντελώς διαφορετικό PCB»
07 Σεπτεμβρίου 2022 18:46
ΦΗΜΗ: Μπορεί να έρθουν στην αγορά δύο διαφορετικές GeForce RTX 4080

Έχουν περάσει μόλις μερικά εικοσιτετράωρα από τη διαρροή της πρώτης πραγματικής φωτογραφίας της RTX 4080, η οποία όπως φαίνεται ήταν μόνο η αρχή. Συγκεκριμένα, μια νέα ενδιαφέρουσα φήμη κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και σχετίζεται με τα high-end μοντέλα της νέας γενιάς καρτών γραφικών της Nvidia.

Όπως συνέβη και με τις RTX 3000, η Nvidia πιθανότατα θα φέρει πρώτα στην αγορά τις ναυαρχίδες GeForce RTX 4090 και RTX 4080, με τα υπόλοιπα μοντέλα να ακολουθούν αργότερα. Για το λόγο αυτό οι περισσότερες πληροφορίες που έρχονται κατά καιρούς στα φώτα της δημοσιότητας αναφέρονται σε αυτά τα δύο μοντέλα. Ειδικότερα, στην προκειμένη περίπτωση ο leaker MEGASizeGPU μίλησε για τις τεχνικές προδιαγραφές των δύο μοντέλων.

Ξεκινώντας με την RTX 4090, τόνισε πως θα έρχεται με 24GB GDDR6X μνήμης, έχοντας ένα reference PCB που θα απαρτίζεται από 14 στρώσεις. Για την ιστορία, η Nvidia RTX 3090 Ti FE είχε πλακέτα 12 στρώσεων, αλλά υπήρχαν high-end προτάσεις από συνεργάτες, όπως η περίφημη K|NGP|N της EVGA, με PCB 14 στρώσεων. Η αύξηση αυτή υποδεικνύει αυτό που ακούγεται εδώ και τόσο καιρό, δηλαδή πως η κάρτα θα έχει υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας και έτσι θα χρειάζεται ένα πιο στιβαρό PCB για να διαχειριστεί τη συγκέντρωση ισχύος.

Συνεχίζοντας με την RTX 4080, οι ισχυρισμοί του MEGAsizeGPU περιπλέκουν κάπως τα πράγματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Nvidia ετοιμάζει δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές της ίδιας κάρτας. Μια με 12GB μνήμης και PCB των 10 στρώσεων, καθώς και μια με 16GB μνήμης και PCB των 12 στρώσεων. Και τα δύο μοντέλα αναφέρεται πως θα έχουν μνήμη GDDR6X τεχνολογίας, όπως η RTX 4090, ωστόσο το περίεργο είναι πως ο leaker κάνει λόγο για 192-bit memory interface στην RTX 4080 των 12GB.

Ναι μεν και στο παρελθόν έχουμε δει ίδια μοντέλα με μνήμη διαφορετικής χωρητικότητας, αλλά η διαφορά του memory interface έκανε πολλούς να εικάζουν πως ενδεχομένως το δεύτερο μοντέλο είναι η RTX 4070 (Ti?) και όχι μια εναλλακτική της RTX 4080.

Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως όλες οι παραπάνω πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί και μιας και ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σας προτείνουμε να είστε επιφυλακτικοί. Το μόνο σίγουρο είναι πως η μεγάλη αποκάλυψη πλησιάζει και σε λίγο καιρό θα ξέρουμε επιτέλους τι ετοιμάζει πράγματι η Nvidia.