Φάλαινες καταγράφηκαν να τραγουδούν το ίδιο τραγούδι σε απόσταση 14.000 χιλιομέτρων

Μας αφήνουν άφωνους αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα
05 Σεπτεμβρίου 2022 10:25
Φάλαινες καταγράφηκαν να τραγουδούν το ίδιο τραγούδι σε απόσταση 14.000 χιλιομέτρων

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι μεγάπτερες φάλαινες (Megaptera novaeangliae) σε όλο τον Ειρηνικό ωκεανό, συνδέονται μεταξύ τους με ένα κοινό τραγούδι. Από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας μέχρι τη χώρα του Ισημερινού (Εκουαδόρ), μία απόσταση μεγαλύτερη των 14.000 χιλιομέτρων, οι επιστήμονες άκουσαν το ίδιο τραγούδι.

Οι αρσενικές μεγάπτερες παράγουν τραγούδια “τόσο σύνθετα όσο η jazz” κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής και κάθε πληθυσμός μεγάπτερων έχει λίγο διαφορετικές νότες τις οποίες συνδέουν με μοναδικούς τρόπους. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες “φράσεις” συνθέτουν το τραγούδι κάθε φάλαινας. Όμως μία στο τόσο, μία μουσική “επανάσταση” θα λάβει χώρα σε έναν πληθυσμό φαλαινών, όπου όλες οι φράσεις θα αντικατασταθούν με νέες. Δεν είναι γνωστός ο λόγος που γίνεται αυτό, αλλά έχουμε παρατηρήσει πως τα νέα τραγούδια μεταφέρονται στους υπόλοιπους πληθυσμούς, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Μέσα σε τρία χρόνια, από το 2016 έως το 2018, η ομάδα επιστημόνων κατάφερε να χαρτογραφήσει τη σταδιακή “επανάσταση” με τραγούδι που ακούστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλική Πολυνησία και μερικά χρόνια αργότερα στη Νότια Αμερική.

Η μελέτη αποδεικνύει πως τραγούδια που παράχθηκαν πρώτα σε δυτικούς πληθυσμούς, μπορούν να μεταφερθούν στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, υποστηρίζοντας τη θεωρία για μία περιμετρική πολιτισμική μετάδοση τραγουδιού και ηχητικής κουλτούρας στο Νότιο Ημισφαίριο, σε κλίμακα που ανταγωνίζεται μόνο ο άνθρωπος.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα άλλης έρευνας δείχνουν πως είναι πιθανή μέχρι και η πλήρης κάλυψη του πλανήτη. Μέχρι να επιστρέψει ένα τραγούδι στον αρχικό πληθυσμό που το ξεκίνησε, είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί τόσο που δεν αναγνωρίζεται πλέον.

Η μελέτη της κουλτούρας των τραγουδιών των μεγάπτερων δεν είναι απλά παρόμοια με τα χαρακτηριστικά των τραγουδιών των πουλιών, αλλά ρίχνει φως στους κρυφούς μηχανισμούς της κοινωνικής εκμάθησης και της πολιτισμικής εξέλιξης ζώων που ξεκινούν από τα ψάρια, στα κητώδη και φτάνουν μέχρι τους ανθρώπους.

Έως τώρα οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πώς μεταδίδονται αυτά τα τραγούδια μεταξύ κοντινών πληθυσμών αλλά υποθέτουν πως λαμβάνει χώρα όταν τρέφονται στα ίδια μέρη. Αρκετές αποδείξεις δείχνουν πως οι αρσενικές μεγάπτερες δεν τραγουδούν μόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, αλλά προβάρουν το τραγούδι τους και κατά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα γειτονικοί πληθυσμοί να το ακούσουν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science.