Το τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφησε για πρώτη φορά έναν εξωπλανήτη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Νέο ιστορικό επίτευγμα για το πανίσχυρο τηλεσκόπιο της NASA
02 Σεπτεμβρίου 2022 12:22
Το τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφησε για πρώτη φορά έναν εξωπλανήτη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μια ακόμη ιστορικής σημασίας φωτογραφία απαθανάτισε το τηλεσκόπιο James Webb της NASA, καθώς οι αστρονόμοι το χρησιμοποίησαν για να τραβήξουν την πιο κοντινή και καθαρή εικόνα ενός πλανήτη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα. 

Πιο συγκεκριμένα, χάρη στη δημοσίευση της NASA μάθαμε πως πρόκειται για έναν γίγαντα αερίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατοικηθεί μιας και δεν έχει βραχώδη επιφάνεια. Η εικόνα τραβήχτηκε χάρη σε τέσσερα διαφορετικά φίλτρα φωτός που φέρει το πανίσχυρο υπέρυθρο βλέμμα του JWST και σίγουρα ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες τέτοιες ιστορικές παρατηρήσεις. 

Δείτε τις μοναδικές φωτογραφίες: 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

Ο εξωπλανήτης στην εικόνα του JWST ονομάζεται HIP 65426 b και έχει μάζα περίπου 6 έως 12 φορές τη μάζα του Δία. Είναι σχετικά νέος, ηλικίας περίπου 15 έως 20 εκατομμυρίων ετών, σε σύγκριση με τη Γη μας, ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πλανήτη το 2017, χρησιμοποιώντας το όργανο SPHERE στο Very Large Telescope (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, και τράβηξαν εικόνες του χρησιμοποιώντας μικρά μήκη κύματος υπέρυθρου φωτός. Η Sasha Hinkley, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ηγήθηκε αυτών των παρατηρήσεων, δήλωσε τα εξής: "Αυτή είναι μια στιγμή που αλλάζει πολλά, όχι μόνο για το Webb αλλά και για την αστρονομία γενικά."

Οι εξωπλανήτες είναι μακρινοί και πολύ αμυδροί σε σύγκριση με άλλα κοσμικά αντικείμενα όπως τα αστέρια. Έτσι καθίσταται πολύ πιο δύσκολο το να ληφθούν καλά επεξεργασμένες εικόνες εξωπλανητών από ό,τι μεγάλες δομές, όπως οι γαλαξίες, κάτι που το James Webb έχει ήδη κάνει με επιτυχία, όντας το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας που κόστισε $10 δισ. δολάρια.