Artemis I: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο σημαντική αποστολή της NASA
Σήμερα το μεσημέρι θα εκτοξευτεί η αποστολή Artemis I της NASA, η αρχή του πιο σημαντικού project της NASA εδώ και δεκαετίες, που έχει σκοπό να επαναφέρει τον άνθρωπο στην επιφάνεια της Σελήνης. Το Artemis project αποτελείται από διάφορες αποστολές, η Artemis I όμως θα είναι η πρώτη. Σε αυτήν, θα κάνει την παρθενική του πτήση το Space Launch System (SLS) και η Orion Crew Capsule. Η αποστολή είναι μη επανδρωμένη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το SLS είναι ο νέος πανίσχυρος πύραυλος της NASA, ισχυρότερος από τον Saturn V που πήγε τις αποστολές Apollo στη Σελήνη τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό υγρού οξυγόνου και υδρογόνου για καύσιμα, ενώ πέρα από τους κύριους κινητήρες διαθέτει και δύο δευτερεύοντες πυραύλους στα πλευρά του.
Η δοκιμή της κάψουλας Orion είναι επίσης πολύ σημαντική, αφού θα βρεθεί για πρώτη φορά στο υψηλής ακτινοβολίας περιβάλλον της Σελήνης για ένα μήνα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να δοκιμαστεί η θερμική ασπίδα της όταν γυρίσει στη Γη με ταχύτητα 40.000 χιλιομέτρων την ώρα. Πρόκειται για την ταχύτερη επανείσοδο κάψουλας στην ατμόσφαιρα της Γης από την εποχή των Apollo αποστολών.
Όσον αφορά το χρόνο που θα περάσει στην τροχιά της Σελήνης, θα ερευνήσει τους σκοτεινούς κρατήρες οι οποίοι πιθανόν να διαθέτουν νερό και θα μετρήσει την ακτινοβολία του περιβάλλοντος για να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στους αστροναύτες.
Ο στόχος της Artemis I είναι να ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη, να αναπτύξει μερικούς δορυφόρους, να μπει σε τροχιά γύρω από το φυσικό μας δορυφόρο, να γυρίσει στη Γη και να προσθαλασσωθεί στον ωκεανό.
Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε αμέσως μετά την εκτόξευση της Artemis 2, η οποία θα είναι επανδρωμένη αποστολή. Και αυτή θα βρεθεί στην τροχιά της Σελήνης και θα επιστρέψει, θα μείνει όμως για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά για περαιτέρω επιστημονική έρευνα με πλήρωμα αστροναυτών. Στα μέσα της δεκαετίας, θα έρθει και η Artemis 3 αποστολή, η οποία θα οδηγήσει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης.
Αν όλα πάνε καλά, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία του Gateway, ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, καθώς και η μόνιμη παρουσία αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης, οδηγώντας μελλοντικά και σε επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.