Η NASA καθυστερεί την επιστροφή ανθρώπων στην επιφάνεια της Σελήνης

Πάει πίσω το project των αποστολών “Artemis“
10 Ιανουαρίου 2024 00:44
Η NASA καθυστερεί την επιστροφή ανθρώπων στην επιφάνεια της Σελήνης

Η φιλόδοξη αποστολή της NASA για την επιστροφή του ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο για να πραγματοποιηθεί, όπως ανακοίνωσε η αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία. 

Συγκεκριμένα, η NASA έκανε γνωστό ότι καθυστερεί τις επόμενες εκτοξεύσεις για το πρόγραμμα Artemis, το οποίο αποτελεί τη βάση των σχεδίων της για την επιστροφή στο Φεγγάρι, αλλά και την έλευση της ανθρωπότητας στον πλανήτη Άρη

Ο λόγος που καθυστερεί τις επόμενες Artemis αποστολές είναι για την ασφάλεια των αστροναυτών και τη διασφάλισή της. Γι'αυτό και η Artemis II που θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή γύρω από τη Σελήνη, αναμένεται πλέον να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ η αποστολή Artemis III θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο του 2026, σημειώνοντας έτσι καθυστέρηση ενός χρόνου από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. 

Η Artemis III κιόλας απότελει την προσπάθεια της ανθρωπότητας να φτάσει στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, αλλά όχι και να προσεδαφιστεί. "Επιστρέφουμε στη Σελήνη με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξανακάνει ποτέ και η ασφάλεια των αστροναυτών μας είναι η πρώτη προτεραιότητα της NASA καθώς προετοιμάζουμε τις μελλοντικές αποστολές Artemis", δήλωσε ο διοικητής της NASA, Bill Nelson. "Όταν βάζουμε στόχο τα δύσκολα, μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα σπουδαία".

Η NASA ανέφερε ότι η διασφάλιση της ασφάλειας του πληρώματος ήταν ο "πρωταρχικός παράγοντας" για τις καθυστερήσεις της εκτόξευσης, με την διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ να αναφέρει ότι η διαδικασία δοκιμών οδήγησε στην ανακάλυψη "ζητημάτων που απαιτούν επιπλέον χρόνο για την επίλυσή τους". "Οι ομάδες επιλύουν ένα πρόβλημα με την μπαταρία και αντιμετωπίζουν προκλήσεις με ένα εξάρτημα κυκλώματος που είναι υπεύθυνο για τον εξαερισμό του αέρα και τον έλεγχο της θερμοκρασίας", έκανε λόγο επίσης η NASA.

Παραδόξως το χρονοδιάγραμμα της NASA για την αποστολή Artemis IV δεν άλλαξε, παρόλο που απαιτεί τον διαστημικό σταθμό Gateway, ο οποίος θα είναι σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η κατασκευή του δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά το project έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης για το 2028. Ωστόσο, μερικά υλικά κατασκευής του Gateway, τα οποία θα αποστέλλονταν τον Οκτώβριο του 2025, φαίνεται πως θα καθυστερήσουν με την Nasa να αναφέρει ότι εξετάζει το πρόγραμμά τους. 

Μετά το 2028, η NASA θα εκτοξεύσει ακόμη μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.