Δείτε πώς είναι να μπαίνεις στην ατμόσφαιρα της Γης από το διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντυπωσιακά και τρομακτικά πλάνα από την NASA
14 Δεκεμβρίου 2023 10:36
Δείτε πώς είναι να μπαίνεις στην ατμόσφαιρα της Γης από το διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν ένα χρόνο το σκάφος Orion έκανε την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης και η NASA το γιορτάζει τώρα προσφέροντας εκπληκτικά πλάνα από το σκάφος, καθώς έρχεται σε επαφή με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας με ταχύτητα 11 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Μετά από μία αποστολή γύρω από τη Σελήνη που διήρκησε 25.5 μέρες, το μη επανδρωμένο Orion επέστρεψε στη Γη. Ήταν το σκάφος της αποστολής Artemis 1 και αποτέλεσε την πρώτη δοκιμή του συστήματος εκτόξευσης που θα πάει μια μέρα τους ανθρώπους στον Άρη. Το Orion ήταν μία δοκιμή για ένα μερικώς επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει έως και τέσσερις αστροναύτες. Δεκαέξι κάμερες χρησιμοποιήθηκαν για να καταγράψουν όλη την αποστολή.

Κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, η τριβή του σκάφους με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας το τύλιξαν στις φλόγες, δημιουργώντας καυτό πλάσμα πίσω του, καθώς το σκάφος αναπηδούσε στην ατμόσφαιρα όπως μία πέτρα σε μία λίμνη. Αυτή η αναπήδηση βοηθά την NASA να ελέγξει που θα προσγειωθεί η κάψουλα, ανεξαρτήτως του σημείου που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα.

Τα μαύρα κομμάτια που εμφανίζονται στο βίντεο προέρχονται από την προστατευτική ταινία ακτινοβολίας και δεν είναι κομμάτια της θερμικής ασπίδας, καθώς αυτή δε διαλύεται σε κομμάτια αλλά καίγεται ομοιόμορφα. Οι ξαφνικές αλλαγές στις φλόγες οφείλονται στους κινητήρες οι οποίοι πυροδοτούνται διαρκώς για να κρατήσουν σταθερό το σκάφος. Οι ήχοι που ακούγονται είναι από τις βαλβίδες που ανοιγοκλείνουν για να πυροδοτηθεί ο κινητήρας.

Το επόμενο βήμα για την NASA είναι να δοκιμάσει να επανδρώσει με αστροναύτες το Orion στην αποστολή Artemis II, η οποία έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2024. Παρακάτω μπορεί να απολαύσετε τα highlights της αποστολής Artemis I.