Η υποβρύχια "Χαμένη Πόλη" του Ατλαντικού έχει είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη

Έχει ηλικία 120.000 ετών
25 Αυγούστου 2022 09:59
Η υποβρύχια "Χαμένη Πόλη" του Ατλαντικού έχει είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη

Εδώ και χρόνια, ερευνητές μελετούν μία τοποθεσία στη μέση του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού, η οποία δε μοιάζει με καμία άλλη στη Γη. Η Lost City Hydrothermal Field βρίσκεται 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και είναι το αρχαιότερο ενεργό υδροθερμικό πεδίο στον πλανήτη. Η ηλικία του υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 120.000 ετών και το ύψος των πιδάκων κυμαίνεται από μερικά εκατοστά μέχρι 60 μέτρα. Εδώ και χιλιετίες σκορπά υδρογόνο, μεθάνιο και άλλα αέρια στον ωκεανό, ενώ πάνω στους μονόλιθους βρίσκουμε κοινότητες μικροβίων που τρέφονται με υδρογονάνθρακες, ακόμα και απουσία οξυγόνου.

Τα αέρια που αναδύονται από τους πίδακες φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και παρά το ακραίο περιβάλλον, το τοπίο είναι γεμάτο ζωή που δε συναντάμε πουθενά αλλού στον πλανήτη. Οι υδρογονάνθρακες που παράγονται από τους πίδακες δε σχηματίστηκαν από ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή το φως του Ήλιου, αλλά αποκλειστικά από τις χημικές διεργασίες του πυθμένα.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός οικοσυστήματος που μπορεί να είναι ενεργό στον Εγκέλαδο ή στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Και ίσως στον Άρη στο παρελθόν. – William Brazelton, μικροβιολόγος

Σε αντίθεση με του υποθαλάσσιους ηφαιστειακούς πίδακες, η Χαμένη Πόλη δεν εξαρτάται από τη θερμότητα του μάγματος. Αντί για ορυκτά πλούσια σε σίδηρο και θείο, η Χαμένη Πόλη παράγει 100 φορές περισσότερο υδρογόνο και μεθάνιο, ενώ οι πίδακες είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους ηφαιστειακούς.

Ο ψηλότερος από τους μονόλιθους ονομάζεται Ποσειδώνας και έχει ύψος 60 μέτρων.

Οι επιστήμονες καλούν να τεθεί η περιοχή υπό προστασία ως σημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καθώς η Πολωνία έχει κερδίσει τα δικαιώματα εξόρυξης γύρω από τη Χαμένη Πόλη. Οποιαδήποτε διατάραξη του οικοσυστήματος, μπορεί να το εξαφανίσει...