ISS: Διαστημικός περίπατος διακόπηκε από πρόβλημα στη στολή

Ασφαλής ο κοσμοναύτης
18 Αυγούστου 2022 09:15
ISS: Διαστημικός περίπατος διακόπηκε από πρόβλημα στη στολή

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Oleg Artemyev βρισκόταν εκτός Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, προσπαθώντας να εγκαταστήσει δύο κάμερες στον ευρωπαϊκό ρομποτικό βραχίονα ο οποίος είναι συνδεδεμένος στο ρωσικό τμήμα του σταθμού, όταν στα κεντρικά της Roscosmos σήμανε συναγερμός. Η ομάδα εδάφους εντόπισε μία “μικρή διακύμανση” στα επίπεδα ενέργειας της μπαταρίας της στολής του και διέταξε αμέσως τον κοσμοναύτη να επιστρέψει στο σταθμό.

Παράτα ό,τι κάνεις και ξεκίνα να κατευθύνεσαι πίσω αμέσως

Με απόλυτη ψυχραιμία, ο Artemyev μπήκε ξανά στον ISS και σύνδεσε τη στολή του σε παροχή ενέργειας. Αν και λεπτομέρειες για την ακριβή φύση της βλάβης δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, εκπρόσωπος της NASA τόνισε πως ο κοσμοναύτης “δε διέτρεξε κάποιο κίνδυνο”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό που αφορά τις διαστημικές στολές. Το 2013, η στολή του Ιταλού αστροναύτη Luca Parmitano άρχισε να χάνει υγρά, με αποτέλεσμα το κράνος του να γεμίσει με νερό, δυσκολεύοντας την αναπνοή του. Ευτυχώς η ψυχραιμία του, του έσωσε τη ζωή και κατάφερε να επιστρέψει στο σταθμό εγκαίρως.

Αυτά τα περιστατικά μας θυμίζουν πως όσο και να έχουμε συνηθίσει τους διαστημικούς περιπάτους, η ασφάλεια των αστροναυτών είναι εύθραυστη και το παραμικρό πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή τους.