Ποιες κατσαρίδες; Αυτό το ισόποδο επιβιώνει εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Βρέθηκε σε βάθος 2.500 μέτρων στον ωκεανό
14 Αυγούστου 2022 11:09
Ποιες κατσαρίδες; Αυτό το ισόποδο επιβιώνει εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πολλές φορές λέμε πως στην περίπτωση ενός πυρηνικού ολέθρου, μόνο οι κατσαρίδες θα επιβίωναν, αφού γνωρίζουμε πως υπάρχουν εδώ και 280 εκατομμύρια χρόνια στη Γη, επιβιώνοντας από κάθε καταστροφή. Στο βυθό του ωκεανού όμως βρήκαμε ένα άλλο πλάσμα, το ίδιο αν όχι περισσότερο ανθεκτικό. Ανήκει στα ισόποδα, τα οποία σαρώνουν τον πυθμένα της θάλασσας εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια και επιβίωσαν από τον αφανισμό των δεινοσαύρων.

Ένα από τα μεγαλύτερα είδη που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, είναι το Bathynomus giganteus, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1879 στον Κόλπο του Μεξικό σε βάθος 2.500 μέτρων. Τώρα, μία σύγχρονη ανάλυση του είδους βρήκε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο DNA και στην μορφολογία τους, δείχνοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για δύο είδη.

Ένα δείγμα που βρέθηκε το 2017 είχε πιο λεπτό σώμα από τα άλλα δείγματα του ίδιου είδους και ήταν πιο κοντό με μήκος 26 εκατοστών, με μεγαλύτερες κεραίες. Έτσι οι επιστήμονες θεώρησαν πως πρόκειται για νέο είδος και το ονόμασαν B.yucatanensis. Βρήκαν επίσης πως άλλα δείγματα από τη Νότια Σινική Θάλασσα είχαν ταξινομηθεί εσφαλμένα ως B.kensleyi, ενώ η μοριακή και μορφολογική ανάλυση τα κατέταξε ως B.jamesi.

Αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο πως τα είδη του Bathynomus μοιάζουν εξαιρετικά πολύ στην εμφάνιση, αλλά υπάρχει μία μακρά ιστορία λανθασμένης ταυτοποίησης του γένους.

Σήμερα, υπάρχουν 20 γένη Bathynomus καταγεγραμμένα και έχουν μακρινή συγγένεια με τα καβούρια, τις γαρίδες και τους αστακούς. Ωστόσο γνωρίζουμε ελάχιστα για τα Bathynomus. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε, είναι πως είναι καλά εξοπλισμένα για να επιβιώσουν από τεράστιες καταστροφές, ενώ μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή για χρόνια.

Το B.giganteus είναι όντως ο κοντινότερος συγγενής του B.yucatanensis. Αυτό δείχνει πως τα δύο είδη είχαν μάλλον έναν κοινό πρόγονο. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν και άλλα άγνωστα Bathynomus γένη που περιμένουν να ανακαλυφθούν στον τροπικό δυτικό Ατλαντικό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Natural History.

Tags: