Ο καταδικασθέντας για διαφθορά διάδοχος της Samsung, έλαβε Προεδρική Χάρη

Είχε φυλακιστεί δύο φορές
12 Αυγούστου 2022 10:40
Ο καταδικασθέντας για διαφθορά διάδοχος της Samsung, έλαβε Προεδρική Χάρη

Ένας από τους ισχυρούς εγκληματίες “λευκού γιακά” της Νότιας Κορέας, έλαβε ειδική Προεδρική Χάρη. Ο λόγος για το διάδοχο της Samsung, Lee Jae-yong, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2017 για δωροδοκία και κατάχρηση χρημάτων, υπόθεση που οδήγησε και στην καταδίκη και φυλάκιση της τότε Προέδρου της χώρας.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτήν την κίνηση λέγοντας πως “ο ηγέτης της μεγαλύτερης εταιρίας της χώρας πρέπει να είναι στο τιμόνι για να οδηγήσει την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία”.

Ο “Πρίγκηπας της Samsung” δωροδόκησε με $8 εκατομμύρια την Πρόεδρο Park Geun-Hye για να προχωρήσει μία εξαγορά εταιρίας παρά τις αντιδράσεις των μετόχων. Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, τεράστιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας λάμβαναν χώρα κάθε Σαββατοκύριακο, απαιτώντας το τέλος της διαφθοράς. Η Park καταδικάστηκε σε 25ετή φυλάκιση. Ο Lee φυλακίστηκε ένα χρόνο μετά με την κατηγορία πως καταχράστηκε χρήματα της εταιρίας για να αγοράσει ένα άλογο αξίας $800.000 για την κόρη της Προέδρου.

Ο νέος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, τις τελευταίες μέρες της θητείας του παραχώρησε Χάρη στην Park, ενώ τώρα, οχτώ μήνες μετά, ο τωρινός Πρόεδρος της χώρας έκανε το ίδιο και για τον επικεφαλής της Samsung.

Η υπόθεση του Lee έχει εξαγριώσει τους πολίτες της χώρας, αφού επιβεβαιώνει το κοινό αίσθημα πως οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων είναι υπεράνω του νόμου. Οι δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Κορέα, ελέγχουν το 80% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος (ΑΕΠ), με τη Samsung να είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη αυτών.

Μετά τον Πόλεμο της Κορέας, η Νότια Κορέα υποστήριξε έντονα τις μεγάλες επιχειρήσεις με φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και φορολογικά κίνητρα. Και ενώ το άμεσο αποτέλεσμα ήταν μία ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας, μακροπρόθεσμα οδήγησε σε μονοπώλια, περιορισμό των εργατικών κινημάτων και δεκαετίες δωροδοκιών και διαφθοράς.

Ο Lee αρχικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση, απελευθερώθηκε με έφεση, φυλακίστηκε ξανά όταν το ανώτατο δικαστήριο ζήτησε επανεκδίκαση της υπόθεσης και έπειτα απελευθερώθηκε με περιοριστικούς όρους, με την κυβέρνηση να λέει πως είναι για το καλό του εθνικού συμφέροντος. Έκτοτε, επέστρεψε ως το δημόσιο πρόσωπο της Samsung και το Μάιο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden. Πλέον είναι ελεύθερος λόγω της Προεδρικής Χάρης.