Οι νύχτες γίνονται ολοένα και πιο ζεστές

Και αυτό κρύβει κινδύνους για την υγεία
11 Αυγούστου 2022 09:36
Οι νύχτες γίνονται ολοένα και πιο ζεστές

Μία νέα μελέτη του Gillings School of Public Health, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη είχαμε καταλάβει. Πως οι νύχτες γίνονται ολοένα και πιο ζεστές. Μπορεί να μην ξέρουμε ακόμα ποια θα είναι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη στο άμεσο μέλλον, αλλά η έρευνα προσφέρει εκτιμήσεις για το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο μέχρι το 2100.

Χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα από το 1981 έως το 2010 και εφαρμόζοντάς τα στα κλιματικά μοντέλα, οι ερευνητές προσπάθησαν να υπολογίσουν και το ποσοστό θανάτων εξαιτίας της νυχτερινής ζέστης σε 28 πόλεις στην ανατολική Ασία, ενώ εργάζονται για να επεκτείνουν τις προβλέψεις τους παγκοσμίως.

Βρήκαν λοιπόν πως οι ζεστές νύχτες θα είναι πιο συχνές κατά 75.6% μέχρι το τέλος του αιώνα, ενώ οι μέσες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 20.4 βαθμούς Κελσίου έως και 39.7 βαθμούς Κελσίου. Ο αριθμός θανάτων αναμένεται να εξαπλασιαστεί σε σχέση με το 2016, ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της μελλοντικής υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ζεστές μέρες κουράζουν το σώμα και συγκεκριμένα τους πνεύμονες και την καρδιά, το οποίο προσπαθεί να δροσιστεί τη νύχτα με τον ύπνο. Αν οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές και τη νύχτα, εμποδίζοντάς μας να κοιμηθούμε σωστά, το ρίσκο θανάτου αυξάνεται κατά 50%. Το stress της ζέστης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκεφαλικά, ενώ ο ανήσυχος ύπνος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επηρεάζει την ψυχική μας υγεία και προκαλεί ένα εύρος δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία μας.

Πληθυσμοί που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη βόρεια Ευρώπη, απειλούνται περισσότερο από τη ζέστη καθώς ο κόσμος δεν έχει μάθει πώς να προστατεύεται από αυτήν. Να θυμίσουμε πως το κύμα καύσωνα στην Αγγλία αυτό το καλοκαίρι είναι υπεύθυνο για 948 θανάτους, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Έως τώρα, το ρίσκο των αυξανόμενων θερμοκρασιών τη νύχτα, συχνά παραλειπόταν. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα κράτη πρέπει να προειδοποιούν μεν τους ανθρώπους να λάβουν τα μέτρα τους στον καύσωνα της ημέρας, αλλά τα συστήματα πρέπει να σχεδιαστούν για να συμπεριλαμβάνουν και τους κινδύνους στη διάρκεια της νύχτας. Ειδικότερα για κόσμο με προβλήματα υγείας ή κοινότητες με χαμηλά εισοδήματα που μπορεί να μη διαθέτουν κλιματισμό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health.