Εκπληκτικά πλάνα σύγκρουσης αστέρα νετρονίων όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Ένα εξαιρετικά βίαιο γεγονός
07 Αυγούστου 2022 11:57
Εκπληκτικά πλάνα σύγκρουσης αστέρα νετρονίων όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Η σύγκρουση δύο σωμάτων εκ των οποίων το ένα είναι σίγουρα αστέρας νετρονίων, καταγράφηκε για πρώτη φορά στο millimeter μήκος κύματος του φωτός. Το αποτέλεσμα είναι μία μικρής διάρκειας ακτινοβολίας Γ, μία από τις πιο ενεργητικές και φωτεινές που έχουμε δει. Τα δεδομένα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για αυτά τα ακραία βίαια περιστατικά στο διάστημα.

Το φως τους ταξίδεψε 6-9 δισεκατομμύρια χρόνια στο σύμπαν για να φτάσει σε εμάς και να καταγραφεί από το ALMA τηλεσκόπιο.

Η λάμψη τόσο σύντομων γεγονότων είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί, οπότε είναι εκπληκτικό που συλλάβαμε αυτό το περιστατικό τόσο φωτεινό. Μετά από πολλά χρόνια παρατήρησής τους, αυτή η ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο τομέα έρευνας, καθώς μας δίνει το κίνητρο να παρατηρήσουμε περισσότερα με το ALMA και με άλλα τηλεσκόπια στο μέλλον.

Ξέρουμε πως οι συγκρούσεις αστέρων νετρονίων παράγουν μία ριπή ακτινοβολίας Γ η οποία ονομάζεται SGRB και διαρκεί μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ αφήνει πίσω της μία λάμψη, καθώς το υλικό που εκτοξεύεται από τη σύγκρουση αλληλεπιδρά με τα αέρια του διαστρικού μέσου.

Αυτές οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα σε μακρινούς γαλαξίες, κάτι που σημαίνει πως το φως τους μπορεί να είναι πολύ αχνό για τα τηλεσκόπιά μας στη Γη. Πριν το ALMA, τα millimeter τηλεσκόπια δεν ήταν αρκετά ευαίσθητα για να ανιχνεύσουν αυτή τη λάμψη. Η ασύγκριτη ευαισθησία του ALMA μάς επέτρεψε να εντοπίσουμε την τοποθεσία του GRB με μεγαλύτερη ακρίβεια και είδαμε πως πρόκειται για έναν μακρινό γαλαξία. Αυτό σημαίνει πως η εκπομπή ακτίνων Γ ήταν ακόμα πιο ισχυρή από αυτό που νομίζαμε, κάνοντάς την ένα από τα πιο ενεργητικά και φωτεινά περιστατικά στην ιστορία. Η κυματομορφή millimeter μπορεί να μας πει πολλά για την πυκνότητα του περιβάλλοντος γύρω από το GRB. Αν το συνδυάσουμε με ακτίνες Χ, θα μάθουμε την πραγματική ενέργεια της έκρηξης. Μετά από μία δεκαετία παρατήρησης SGRB, είναι πραγματικά απίστευτο να γίνεσαι μάρτυρας της ισχύος τους, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες για να δεις αυτά τα δώρα-έκπληξη από το σύμπαν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters.