Η Ιταλία κλείνει συμφωνία-μαμούθ με Intel για εργοστάσιο παραγωγής chip

Για να αντιμετωπίσει την κρίση
05 Αυγούστου 2022 10:00
Η Ιταλία κλείνει συμφωνία-μαμούθ με Intel για εργοστάσιο παραγωγής chip

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μίας συμφωνίας-μαμούθ ύψους $5 δισεκατομμυρίων βρίσκονται Ιταλία και Intel, για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου κατασκευής chip. Όπως αποκαλύπτει το Reuters, η επένδυση της Intel στη χώρα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου του αμερικανικού κατασκευαστή να επενδύσει $88 δισεκατομμύρια στην Ευρώπη για εργοστάσια. Από την πλευρά της, η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές chip από Ασία και να καταπολεμήσει την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας η οποία έχει πλήξει βαριά τον τομέα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι πηγές του Reuters λένε πως η κυβέρνηση του απερχόμενου Πρωθυπουργού, Mario Draghi, προσπαθεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι τα τέλη Αυγούστου, πριν τις εθνικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Το γραφείο Τύπου του Draghi, αλλά και η Intel, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε δύο ιταλικές πόλεις ως υποψήφιες για την κατασκευή του εργοστασίου, η μία από τις οποίες βρίσκεται βόρεια των περιφερειών Πιεμόντε και Βένετο. Μάλιστα τα $5 δις ακούγονται ως αρχικό ποσό, με το τελικό ποσό της επένδυσης να παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστη παραμένει και η χρηματοδότηση από την πλευρά της Ιταλίας.

Η Ρώμη έχει ήδη διαθέσιμα $4.15 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030 για να προσελκύσει επενδύσεις κατασκευαστών chip για καινοτόμες τεχνολογίες.

Να θυμίσουμε πως τον προηγούμενο μήνα, η STMicroelectronics υπέγραψε συμφωνία με την Global Foundries ύψους $5.7 δις για την κατασκευή εργοστασίου chip στην Γαλλία.