Η Νέα Ζηλανδία "βομβαρδίζεται" από πράσινους μετεωρίτες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Γιατί αυτό το χρώμα;
02 Αυγούστου 2022 10:32
Η Νέα Ζηλανδία "βομβαρδίζεται" από πράσινους μετεωρίτες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Νέα Ζηλανδία φαίνεται πως δέχεται ένα “βομβαρδισμό” από μετεωρίτες το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα ένας μεγάλος εξερράγη πάνω από τη θάλασσα κοντά στο Wellington στις αρχές Ιουλίου, προκαλώντας έναν εκκωφαντικό ήχο που έγινε αντιληπτός μέχρι το νότο της χώρας. Μία συνεργασία αστρονόμων και ερασιτεχνών επιστημόνων υπό το project Fireballs Aotearoa, έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερους μετεωρίτες και μία ερώτηση που επικρατεί είναι γιατί οι μετεωρίτες που πέφτουν έχουν έντονη πράσινη λάμψη.

Πολλοί πράσινοι μετεωρίτες έχουν καταγραφεί πάνω από τη Νέα Ζηλανδία και πολλοί θεωρούν πως σχετίζονται με το Σέλας. Αλλά η εξήγηση έχει να κάνει με τη σύστασή τους.

Οι λαμπεροί μετεωρίτες είναι συνήθως προπομποί της άφιξης ενός αστεροειδή και αρκετοί από αυτούς περιέχουν νικέλιο και σίδηρο. Όταν μπαίνουν στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα έως 60 χλμ/δευτερόλεπτο, αναφλέγονται και οι ατμοί των μετάλλων εμφανίζονται ως πράσινο φως.

Από την άλλη πλευρά, το πράσινο φως του Σέλας οφείλεται στα ιόντα οξυγόνου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου τα μόρια οξυγόνου συγκρούονται με τα σωματίδια που εκτοξεύει ο Ήλιος. Όταν τα ιόντα οξυγόνου συνδέονται με ηλεκτρόνια για να παράγουν άτομα οξυγόνου, τα ηλεκτρόνια βρίσκονται σε διεγερμένη κατάσταση για αρκετά δευτερόλεπτα, εκπέμποντας το πράσινο φως του Σέλας σε μήκος κύματος 557nm.

Οι μετεωρίτες που κινούνται πολύ γρήγορα, θερμαίνονται στην ατμόσφαιρα 100 χιλιόμετρα πιο ψηλά από εκεί που σχηματίζεται το Σέλας. Αυτή η περίοδος στο Νότιο Ημισφαίριο χαρακτηρίζεται από βροχή Περσείδων που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Αυγούστου. Στον ουρανό εμφανίζονται επίσης αχνά κίτρινοι μετεωρίτες που οφείλουν το χρώμα τους στα διεγερμένα άτομα νατρίου τα οποία βρίσκονται σε καταλυτική αντίδραση με το όζον.

Η Νέα Ζηλανδία κατακλύζεται γρήγορα με κάμερες παρατήρησης χάρη στο project Fireballs Aotearoa, κυρίως στο νότο, με σκοπό να εντοπίσουν τυχόν πετρώματα που θα καταφέρουν να φτάσουν στο έδαφος. Ακόμα όμως και παρατηρώντας αυτά που δε φτάνουν ποτέ και καίγονται στην ατμόσφαιρα, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες για την τροχιά του μετεωρίτη αποκαλύπτοντας από ποιο μέρος του Ηλιακού συστήματος προήλθε.