Το μυστήριο της αποκεφαλισμένης μούμιας που βρέθηκε σε σοφίτα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Νέες αποκαλύψεις μετά από εξετάσεις
01 Αυγούστου 2022 09:54
Το μυστήριο της αποκεφαλισμένης μούμιας που βρέθηκε σε σοφίτα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα κεφάλι αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας έφτασε στα χέρια κάποιου ιδιώτη στην Αγγλία τον 19ο αιώνα και τώρα, μετά το θάνατό του, πέρασε στα χέρια των επιστημόνων.

Το κεφάλι βρέθηκε σε μία σοφίτα ενός σπιτιού στο Kent, την οποία καθάριζαν μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη. Κατά τη Βικτωριανή περίοδο, αντικείμενα όπως αυτό ερχόντουσαν συχνά από την Αίγυπτο ως ενθύμια και περνούσαν ανά γενιές σε άλλα άτομα. Το κεφάλι βρέθηκε από έναν άντρα ο οποίος το κληρονόμησε από τον αδερφό του. Θεωρούμε πως ο αδερφός του το πήρε από κάποιον “Dr. Coates” κάποια στιγμή στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

Οι επιστήμονες του Canterbury Christ Church University το τοποθέτησαν σε έναν αξονικό τομογράφο και οι εξετάσεις αποκάλυψαν πως το κεφάλι ανήκε σε ενήλικη γυναίκα. Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν πως είχε μία σκληρή διατροφή η οποία έφθειρε τα δόντια της, αλλά η γλώσσα της ήταν καλά διατηρημένη. Ο εγκέφαλος είχε αφαιρεθεί κατά τη διαδικασία μουμιοποίησης, ενώ βρέθηκε και ένα άγνωστο υλικό στο αριστερό ρουθούνι της και στη ρινική κοιλότητα, χωρίς να μπορούν να ξεχωρίσουν αν ήταν αρχαίο ή έγινε πιο πρόσφατα.

Η εξέταση παρέχει μία πληθώρα πληροφοριών, από την οδοντιατρική κατάστασή της, την παθολογία της και τη μέθοδο διατήρησης, έως εκτιμήσεις για την ηλικία και το φύλο.

Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο αντίγραφο του κεφαλιού και θα επιχειρηθεί και μία αναδόμηση του προσώπου με τα χαρακτηριστικά του.

Tags: