Πόσο επικίνδυνο είναι το Wi-Fi Sense των Windows 10;

Δείτε πώς να το απενεργοποιήσετε
03 Αυγούστου 2015 07:31
Πόσο επικίνδυνο είναι το Wi-Fi Sense των Windows 10;

Τα Windows 10 έχουν από προεπιλογή ενεργοποιημένο το Wi-Fi Sense. Θεωρητικά το Wi-Fi Sense βοηθάει “συνδέοντας σας σε προτεινόμενα Wi-Fi hotspots και Wi-Fi δίκτυα που μοιράζονται οι επαφές μαζί σας”. Την ίδια στιγμή όμως μπορεί να είναι επικίνδυνο στα λάθος χέρια, αφού μοιράζεται τα πιστοποιητικά του Wi-Fi σας με τους φίλους σας και όχι μόνο.

Όπως μας ενημερώνει το Tom’s Guide, με το Wi-Fi Sense ενεργοποιημένο, οποιοσδήποτε στη Skype, Outlook και Hotmail λίστα επαφών σας, ή ακόμα και οποιοσδήποτε από τους φίλους σας στο Facebook, μπορεί να έχει πρόσβαση στο Wi-Fi σας, αρκεί να βρίσκεται αρκετά κοντά. Ο ειδικός ασφαλείας Brian Krebs το χαρακτηρίζει ως “μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί”. Η Microsoft από την άλλη υποστηρίζει πως οι φίλοι σας δε θα έχουν τον κωδικό του Wi-Fi σας, αλλά μια κρυπτογραφημένη έκδοση αυτού, ενώ δε θα μπορούν να το μεταφέρουν σε τρίτους.

Αν όλα αυτά σας κάνουν να νιώθετε ανασφαλείς, μπορείτε εύκολα να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi Sense. Πλοηγηθείτε στο Settings > Network and Internet > Wi-Fi > Manage Wi-Fi settings και απενεργοποιήστε το Wi-Fi Sense. Δυστυχώς κάθε Windows 10 χρήστης που έχει εισάγει τον κωδικό Wi-Fi πληκτρολογώντας τον, μπορεί να τον έχει μοιραστεί με το Wi-Fi Sense. Για να είστε απόλυτα ασφαλείς, αλλάξτε και τον κωδικό σας στο Wi-Fi μετά την απενεργοποίηση του Wi-Fi Sense. Η Microsoft προτείνει να αλλάξετε την ονομασία του ασύρματου δικτύου, ή SSID, προσθέτοντας το “_optout”. Δηλαδή αν το ασύρματο δίκτυο σας ονομάζεται “Unboxholics”, θα πρέπει να το μετονομάσετε σε “Unboxholics_optout” για να μη λειτουργεί το Wi-Fi Sense σε αυτό.