Ανακαλύφθηκαν φυσικά βακτήρια που προτιμούν να τρώνε πλαστικό

Μπορεί να είναι αυτή η λύση στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων;
29 Ιουλίου 2022 10:08
Ανακαλύφθηκαν φυσικά βακτήρια που προτιμούν να τρώνε πλαστικό

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge (Κέιμπριτζ) ανακάλυψαν βακτήρια που προτιμούν να τρώνε πλαστικά αντί για οργανική ύλη, ώστε να καταναλώνουν τις απαραίτητες ενώσεις άνθρακα. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν 29 ευρωπαϊκές λίμνες και διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια που υπήρχαν φυσικά στις λίμνες αναπτύσσονταν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα όταν κατανάλωναν φθαρμένες πλαστικές σακούλες αντί για οργανική ύλη, όπως φύλλα ή ξύλο. Τα βακτήρια διασπούσαν και έτρωγαν τις ενώσεις άνθρακα που αποτελούσαν τα πλαστικά και φαίνεται ότι προτιμούσαν αυτές τις ενώσεις άνθρακα που προέρχονταν από το πλαστικό, καθώς διασπώνται ευκολότερα από τον άνθρακα της οργανικής ύλης.

Μια αύξηση μόλις της τάξεως του 4% στα επίπεδα άνθρακα, λόγω του πλαστικού στα υδάτινα σώματα, είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης των βακτηρίων. Η ομάδα ερευνητών του Cambridge πιστεύει ότι η αύξηση της συγκέντρωσης αυτών των βακτηρίων σε άλλα υδάτινα σώματα που έχουν μολυνθεί από πλαστικό, θα μπορούσε να είναι ένα βιώσιμο μέσο για την απομάκρυνση της ρύπανσης.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το εύρημα αυτό δεν συμβάλλει στη συνεχή ρύπανση λόγω των πλαστικών, η οποία έχει ένα ευρύ φάσμα δυσμενών συνεπειών.

"Είναι σχεδόν σαν η πλαστική ρύπανση να ανοίγει την όρεξη των βακτηρίων. Τα βακτήρια χρησιμοποιούν πρώτα το πλαστικό ως τροφή, επειδή είναι εύκολο να το διασπάσουν, και στη συνέχεια είναι πιο ικανά να διασπάσουν κάποιες από τις πιο δύσκολες τροφές, όπως τη φυσική οργανική ύλη στη λίμνη. Αυτό υποδηλώνει ότι η πλαστική ρύπανση διεγείρει ολόκληρο το τροφικό πλέγμα στις λίμνες, επειδή περισσότερα βακτήρια σημαίνει περισσότερη τροφή για τους μεγαλύτερους οργανισμούς, όπως οι πάπιες και τα ψάρια." αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Dr Andrew Tanentzap. 

Πρόκειται για τη μελέτη με τίτλο "Plastic pollution fosters more microbial growth in lakes than natural organic matter" και  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.