Βακτήρια καταπολέμησαν με επιτυχία καρκινικούς όγκους - Έκπληκτοι οι επιστήμονες

Έρχονται δοκιμές σε ανθρώπους
16 Απριλίου 2023 11:05
Βακτήρια καταπολέμησαν με επιτυχία καρκινικούς όγκους - Έκπληκτοι οι επιστήμονες

Μία πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Stanford Medicine η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες του καρκίνου στο μέλλον. Στα πειράματά τους σε ποντίκια εργαστηρίου, τροποποίησαν το γονιδίωμα βακτηρίων του δέρματος για να καταπολεμήσουν καρκινικούς όγκους. Αυτά τα τροποποιημένα βακτήρια τα έφεραν σε επαφή με τα ποντίκια που είχαν καρκίνο και προς έκπληξη όλων, οι όγκοι άρχισαν να υποχωρούν.

Τα συγκεκριμένα βακτήρια, τα Staphylococcus epidermidis, τα συνέλλεξαν από το τρίχωμα των ποντικιών και τα τροποποίησαν για να παράγουν μία πρωτεΐνη η οποία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα όσον αφορά συγκεκριμένους όγκους. Τα πειράματα είχαν μεγάλη επιτυχία, αφού τα βακτήρια σκότωσαν τους επιθετικούς τύπους μεταστατικού καρκίνου του δέρματος με μία απλή εφαρμογή τους στο τρίχωμα των ποντικιών, ενώ ταυτόχρονα δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη φλεγμονή.

Έμοιαζε με μαγεία. Αυτά τα ποντίκια είχαν πολύ επιθετικούς καρκινικούς όγκους που αναπτυσσόταν στα πλευρά τους και τους προσφέραμε μία πολύ απλή θεραπεία όπου απλά πήραμε μία ποσότητα των βακτηρίων και την τρίψαμε απαλά στο τρίχωμα των κεφαλιών τους. – Michael Fishbach, καθηγητής βιομηχανικής στο Stanford

Τα βακτήρια ενεργοποίησαν την παραγωγή T κυττάρων CD8, τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένα αντιγόνα, τα οποία σε αυτήν την περίπτωση ήταν αντιγόνα που σχετίζονται με τον καρκίνο του δέρματος. Όταν τα κύτταρα συνάντησαν τον όγκο, ξεκίνησαν να αναπαράγονται ταχέως, συρρικνώνοντας τον όγκο ή εξαφανίζοντάς τον εντελώς.

Το να παρακολουθούμε αυτούς τους όγκους να εξαφανίζονται – ειδικά σε ένα σημείο μακρινό από εκεί που εφαρμόσαμε τα βακτήρια – ήταν σοκαριστικό. Μας πήρε λίγη ώρα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν αν το S.epidermidis θα προκαλέσει την ίδια αντίδραση του ανοσοποιητικού στους ανθρώπους ή θα πρέπει να βρουν ένα διαφορετικό βακτήριο. Δε γνωρίζουν επίσης αν αυτή η θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος μπορεί να εφαρμοστεί και σε καρκίνους στα εσωτερικά όργανα. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουν τα πειράματα σε ποντίκια και σε άλλα ζώα και περιμένουν να αρχίσουν τις δοκιμές σε ανθρώπους σε λίγα χρόνια.