Έπεσε μύγα στο ποτήρι σας; Η επιστημονική απάντηση για το αν πειράζει να πιείτε ξανά

Ή αν πρέπει να το πετάξετε;
02 Σεπτεμβρίου 2023 16:45
Έπεσε μύγα στο ποτήρι σας; Η επιστημονική απάντηση για το αν πειράζει να πιείτε ξανά

Να μια κατάσταση με την οποία όλοι μάλλον έχετε έρθει αντιμέτωποι:

Είστε έτοιμοι να απολαύσετε το αγαπημένο σας ποτό, όταν ένας…απρόσκλητος επισκέπτης, μια μύγα, βουτά στο ποτήρι σας! Αν αναλογιστούμε πως οι μύγες ελκύονται από τα σάπια τρόφιμα και τα βρώμικα μέρη, όπως οι κάδοι απορριμμάτων και οι αποχετεύσεις, είναι λογικό να αμφιβάλετε για το αν το ποτό σας είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση ή όχι. Θεωρητικά, οι μύγες μπορούν να μεταφέρουν πάρα πολλά βακτήρια όπως το ‘εσερίχια κόλι’, η ‘λιστέρια’, και η ‘σαλμονέλα’, τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία. Τι πρέπει να κάνει κάποιος λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Να πετάξει το ποτό του ή όχι;

Την επιστημονική απάντηση ήρθε να δώσει η Primrose Freestone, λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Leicester, μιλώντας στο The Conversation.

Φυσικά, αυτή είναι σύνθετη και εξαρτάται από το περιεχόμενο του ποτηριού και ειδικά από το αν πρόκειται για αλκοολούχο ποτό ή όχι. Σύμφωνα με την Primrose, οι επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να πετάξετε το ποτό σας, αν πίνετε κρασί.

Το κρασί έχει συνήθως μεταξύ 8 και 14% αιθανόλη και έχει pH περίπου 4 ή 5. Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι δρα ανασταλτικά στα μικρόβια και είναι ένας λόγος που το κρασί μπορεί να αποθηκευτεί για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αρκετές εργαστηριακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η επίδραση της αλκοόλης του κρασιού σε συνδυασμό με τα οργανικά οξέα του, όπως το μηλικό οξύ, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηριών όπως η σαλμονέλα.

Ωστόσο, το κατά πόσο τα μικρόβια που μεταδίδονται από τη μύγα στο κρασί μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση εξαρτάται και από τον αριθμό των βακτηρίων που μεταφέρονται, δηλαδή το πόσο μεγάλη είναι η "μολυσματική δόση", αλλά και από το πόσο "μεταβολικά κατάλληλα" είναι τα μικρόβια αυτά. Παράλληλα, παίζει ρόλο και αν το κρασί στο οποίο εισήλθε η μύγα ήταν παγωμένο ή όχι. Πολλά βακτήρια ικανά για τροφική δηλητηρίαση δεν μπορούν να αναπτυχθούν στην πρώτη περίπτωση.

Συμπερασματικά, ενώ τα μικρόβια που θα μεταφερθούν στο κρασί από τη μύγα ενδέχεται να είναι αρκετά πολλά ώστε να μπορούν θεωρητικά να προκαλέσουν ασθένεια, κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί, αφού μάλλον θα έχουν υποστεί υπερβολική βλάβη από τα περιεχόμενα και τη θερμοκρασία του ποτού.

Στη συνέχεια, ακόμη και αν το ίδιο το κρασί δεν τα σκοτώσει, τα βακτήρια που είναι ακόμη ζωντανά έχουν πολλά ακόμη εμπόδια μπροστά τους. Τα μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο οξύ, το οποίο καταστρέφει το DNA τους, και το οξύ του στομάχου μπορεί ακόμη και να τα σκοτώσει. Μετά το στομάχι, τα μικρόβια πρέπει επίσης να ξεπεράσουν και άλλα θανατηφόρα εμπόδια, όπως τα πεπτικά ένζυμα, η παγιδευτική βλέννα και η γενικότερη άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, το κρασί θα μπορούσε να καταναλωθεί χωρίς συνέπειες - είτε είναι παγωμένο είτε όχι. Επομένως, αν δεν είστε μικροβιοφοβικοί, θα μπορούσατε να την αφαιρέσετε και να συνεχίσετε τη βραδιά σας.

Tags: