Ανακαλύφθηκε νέο πλάσμα με πλοκάμια στα βάθη του Ειρηνικού (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Έκπληκτοι οι επιστήμονες
27 Ιουλίου 2022 11:45
Ανακαλύφθηκε νέο πλάσμα με πλοκάμια στα βάθη του Ειρηνικού (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μία ομάδα επιστημόνων που επέβαινε στο ερευνητικό υποβρύχιο E/V Nautilus, έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν σε βάθος 3.000 μέτρων στον Ειρηνικό ωκεανό, είδε ένα περίεργο πλάσμα για πρώτη φορά.

Το πλάσμα με την ονομασία Solumbellula Sea Pen ανήκει στην κατηγορία των θαλάσσιων στυλό, αποικιακά θαλάσσια πλάσματα που ανήκουν στην τάξη Pennatulacea. Οι επιστήμονες αμέσως αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για νέο είδος, αφού το είδος αυτό έχει βρεθεί μόνο στον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό.

Το σώμα του είναι σχεδόν δύο μέτρα και τα πλοκάμια φτάνουν τα 40 εκατοστά. Διαθέτουν μικρότερα πλοκάμια τα οποία αρπάζουν σωματίδια τροφής που παρασύρονται από το περιβάλλον του.

Που και που τυχαίνουμε κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ να δούμε και αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις που κάναμε. Πλησιάζαμε στο τέλος της έρευνας και ήμασταν στον πυθμένα όταν είδαμε τα δύο θαλάσσια στυλό. Το ένα που καταγράψαμε σε βίντεο ήταν τεράστιο, σχεδόν όσο το αυτόνομο υποβρύχιό μας, το Hercules.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για θαλάσσιο στυλό όταν μοιράστηκαν τα ευρήματά τους με άλλους βιολόγους. Βασισμένοι στο μέγεθός του, εκτιμούν πως είναι μεγάλο σε ηλικία αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς πόσο μεγάλο. Τα πλάσματα αυτά συνήθως φτάνουν την ενηλικίωση στα πέντε έτη και ζουν παραπάνω από δεκαετία.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για την πρώτη θέαση Solumbellula στον Ειρηνικό ή μιλάμε για ένα εντελώς νέο είδος.