Πώς τα drones έχουν αλλάξει τους κανόνες του πολέμου στην Ουκρανία;

Μία νέα εποχή
25 Ιουλίου 2022 11:03
Πώς τα drones έχουν αλλάξει τους κανόνες του πολέμου στην Ουκρανία;

Στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν χρησιμοποιηθεί χιλιάδες drones και από τις δύο πλευρές, με σκοπό τον εντοπισμό του εχθρού, την εκτόξευση πυραύλων και την υποβοήθηση του πυροβολικού. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα τουρκικά Bayraktar TB2, τα οποία έχουν άνοιγμα φτερών 12 μέτρα, είναι εξοπλισμένα με κάμερες, μπορούν να φέρουν βόμβες και πετούν στα 7.600 μέτρα με ταχύτητα 220 km/h. Η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο με λιγότερο από 50 Bayraktar και τα περισσότερα έχουν καταρριφθεί από τις ρωσικές αεράμυνες επειδή είναι μεγάλα, σχετικά αργά και πετούν σε σχετικά χαμηλό ύψος.

Από την άλλη η Ρωσία διαθέτει το μικρότερο Orlan-10, με παρόμοιες δυνατότητες και ξεκίνησε τον πόλεμο με χιλιάδες από αυτά. Το στίγμα τους στα ραντάρ είναι μικρό και συνήθως πετούν σε ομάδες των τριών στα 1.500 μέτρα.

Και τα δύο είναι εξαιρετικά ικανά στο να εντοπίζουν εχθρικούς στόχους και να καθοδηγούν τα πυρά του πυροβολικού.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να στοχεύσουν τον εχθρό σε μόλις τρία με πέντε λεπτά από τη στιγμή που το Orlan-10 θα εντοπίσει το στόχο. Χωρίς αυτά, μία επίθεση θα χρειαζόταν 20-30 λεπτά. Αν ήθελες να βρεις τις θέσεις του εχθρού στο παρελθόν, έπρεπε να στείλεις ειδικές δυνάμεις και μπορεί να έχανες στρατεύματα. Τώρα το μόνο που ρισκάρεις είναι ένα drone. – Dr. Martina Miron, King’s College London

Σημαντικό ρόλο στον πόλεμο όμως παίζουν και τα εμπορικά drones. Ένα Bayraktar κοστίζει περίπου $2 εκατομμύρια, ενώ ένα DJI Mavic 3 κοστίζει $1.700. Είναι μόλις 30 εκατοστά και μπορεί να φτάσει τα 6.000 μέτρα σε ύψος και τα 30 χιλιόμετρα σε εμβέλεια. Το πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται είναι άγνωστο, εκτιμήσεις όμως κάνουν λόγο για 6.000 drones. Μπορούν να εξοπλιστούν με μικρές βόμβες, ωστόσο χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση.

Πώς αμύνεται όμως κάποιος απέναντι σε drones;

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίζει τα Bayraktar και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για να καταρρίπτει τα εμπορικά drones. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί το Stupor, ένα τυφέκιο που εκτοξεύει ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, καθιστώντας άχρηστη την πλοήγηση των drones μέσω GPS. Υπάρχει επίσης και το σύστημα Aerospace το οποίο εντοπίζει και διακόπτει τις επικοινωνίες μεταξύ των εμπορικών drones και των χειριστών τους.

Η Ρωσία αγοράζει τώρα Shahid drones από το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ουκρανία με 700 Switchblade τα οποία είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά. Εκτοξεύονται όπως οι όλμοι και παραμένουν στον αέρα μέχρι να εντοπίσουν το στόχο τους. Τότε βουτάνε σαν “καμικάζι” πάνω στο στόχο.