Μία εναέρια λεωφόρος για drones ετοιμάζεται στην Αγγλία

Θα ολοκληρωθεί το 2024
28 Νοεμβρίου 2023 10:04
Μία εναέρια λεωφόρος για drones ετοιμάζεται στην Αγγλία

Μία εναέρια λεωφόρος πλάτους 10 χιλιομέτρων αποκλειστικά για την κυκλοφορία drones, ετοιμάζεται στην Αγγλία και θα συνδέει το Reading με το Coventry. Βασίζεται σε μία σειρά κεραιών στο έδαφος, οι οποίες θα επικοινωνούν με τα drones, διασφαλίζοντας πως τα drones θα πετούν με επαρκή απόσταση μεταξύ τους. Οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει, με το 1/3 των κεραιών να έχουν ήδη τοποθετηθεί και με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2024.

Οι δοκιμές περιλαμβάνουν ένα αυτόνομο drone με άνοιγμα φτερών ενός μέτρου και δυνατότητα πτήσης μιάμισης ώρας, το οποίο παρακολουθείται από ένα επίγειο πλήρωμα.

Αρχικά θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ιατρικών εφοδίων. Μέσα από τις δοκιμές είδαμε πως μπορούμε να μεταφέρουμε δείγματα στα εργαστήρια παθολογίας πολύ πιο γρήγορα από ότι αν χρησιμοποιούσαμε επίγειες οδούς. – Stephen Farmer από Altitude Angel

Τα drones θα πετούν σε υψόμετρο 100 μέτρων για να μην ενοχλούν τα αεροσκάφη. Ένα κέντρο ελέγχου στο κέντρο κάθε πόλης θα εποπτεύει την πορεία των drones και αν υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης, τα drones θα αλλάζουν αυτόματα πορεία.

Ο σκοπός αυτής της εναέριας λεωφόρου είναι να τοποθετήσουμε πολύ έξυπνους αισθητήρες στο έδαφος. Κοιτούν τον ουρανό, ψάχνοντας για αεροσκάφη και άλλα drones. Όλα τα δεδομένα επεξεργάζονται στο κέντρο ελέγχου και τότε μπορούμε να δώσουμε οδηγίες στα drones για να αποφύγουν συγκρούσεις, κρατώντας όλο τον κόσμο ασφαλή. Κάθε στοιχείο δοκιμάζεται εξαντλητικά.

Το project έχει και συνέχεια, με την εναέρια λεωφόρο που συνδέει το Reading με τα Midlands να ξεκινά το επόμενο καλοκαίρι, ενώ θα επεκταθεί και σε νέους προορισμούς σύντομα. Η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από το κράτος, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα οι αισθητήρες να τοποθετηθούν και σε ήδη υπάρχοντες κεραίες κινητής τηλεφωνίας.