Τα Windows 10 "κλέβουν" το bandwidth σας

Για να στείλουν αναβαθμίσεις σε άλλους
01 Αυγούστου 2015 08:20
Τα Windows 10

Ένα χαρακτηριστικό των Windows 10 το οποίο ονομάζεται Windows Update Delivery Optimization, έχει σχεδιαστεί με σκοπό να προσφέρει ταχύτερες αναβαθμίσεις και είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Όταν κατεβάζετε τα Windows ή αναβαθμίσεις αυτών, τα κατεβάζετε από τους servers της Microsoft, οι οποίοι φυσιολογικά έχουν πεπερασμένες δυνατότητες bandwidth για να διαθέσουν σε εσάς, αν αναλογιστείτε πως είστε μόνο ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες που κατεβάζουν τις αναβαθμίσεις ταυτόχρονα.

Έτσι, με το Windows Update Delivery Optimization, η Microsoft ουσιαστικά χτίζει ένα torrent δίκτυο, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σας ως peer για να δώσει πιο γρήγορα τις αναβαθμίσεις σε άλλους χρήστες (leechers). Καλή ιδέα, εκτός κι αν χρειάζεστε το λιγοστό bandwidth που έχετε.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το WUDO, βρίσκοντάς το κρυμμένο στο settings menu των Windows Update, στην καρτέλα advanced options, επιλέγοντας “choose how updates are delivered”. Εκεί έχετε δύο επιλογές. Η μία είναι τα updates να μοιράζονται σε υπολογιστές και συσκευές του δικτύου σας, δηλαδή αν το update κατέβει σε έναν υπολογιστή, να μοιράζεται και στις υπόλοιπες συσκευές σας. Η άλλη επιλογή είναι να μοιράζεστε τα updates στο Internet, με τον “torrent” τρόπο που αναφέραμε παραπάνω.

Σε δήλωση της στο TheNextWeb η Microsoft λέει πως “βοηθάει τους χρήστες να πάρουν πιο γρήγορα updates και εφαρμογές αν έχουν κακή ή αναξιόπιστη σύνδεση στο Internet” και πως δεν μειώνει τις ταχύτητες σας στο διαδίκτυο, αφού χρησιμοποιεί μόνο ένα ποσοστό του upload bandwidth.