Δυσαρεστημένη η Mozilla με τη Microsoft

Επιστολή από τον CEO της Mozilla προς τον Nadella
31 Ιουλίου 2015 08:11
Δυσαρεστημένη η Mozilla με τη Microsoft

Αν κάνατε την αναβάθμιση σε Windows 10 θα διαπιστώσατε πως οι προεπιλεγμένες εφαρμογές σας έχουν αλλάξει. Ο default browser έχει γίνει ο Microsoft Edge και η Mozilla το βρίσκει “ανησυχητικό”. Επιπροσθέτως, η αλλαγή σε Chrome, Firefox ή άλλον browser έχει γίνει πιο περίπλοκη. Έτσι σε ανοιχτή επιστολή, ο CEO της Mozilla, Chris Beard απευθύνεται στον Satya Nadella της Microsoft επισημαίνοντας του το πρόβλημα. Ισχυρίζεται πως η ομάδα του ήρθε σε επαφή με την ομάδα των Windows 10 μόλις αντιλήφθηκαν το πρόβλημα, αλλά “δεν υπήρξε καμιά ουσιώδης βελτίωση”.

Η εμπειρία του update φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί για να στερήσει από τους πελάτες την επιλογή της Internet εμπειρίας που επιθυμούν και να την αντικαταστήσει με την Internet εμπειρία που θέλει η Microsoft για αυτούς. Εκτιμούμε το γεγονός πως είναι ακόμα εφικτό να διατηρηθούν οι επιλογές του χρήστη από προηγούμενα settings και defaults, αλλά η όλη εμπειρία αναβάθμισης και τα default settings των API έχουν αλλάξει ώστε να το κάνουν αυτό λιγότερο εμφανές και πιο δύσκολο. Τώρα χρειάζεται ο διπλάσιος αριθμός κλικς, αναζήτηση περιεχομένου και μερικοί τεχνικοί όροι για να μπορέσει ο χρήστης να επαναφέρει τις επιλογές που είχε κάνει σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Είναι περίπλοκο, δύσκολο να το βρεις και εύκολο να χαθείς.

Η Microsoft στήριξε την απόφαση της και μιλώντας στο TheVerge δήλωσε πως “σχεδιάσαμε τα Windows 10 για να προσφέρουμε μια απλοϊκή  εμπειρία αναβάθμισης στους χρήστες και μια αίσθηση συνέχειας που θα ακολουθούσε το upgrade. Κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης, οι χρήστες έχουν την επιλογή να ορίσουν τις default επιλογές τους, συμπεριλαμβανομένου και του browser. Μετά την αναβάθμιση μπορούν εύκολα να επιλέξουν τον browser της επιλογής τους. Όπως με όλους τους τομείς του προϊόντος, σχεδιάσαμε τα Windows 10 ως υπηρεσία. Αν μάθουμε από την εμπειρία των χρηστών πως υπάρχει χώρος για βελτιώσεις, θα τις κάνουμε”.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα video στο οποίο παρέχονται οδηγίες για αλλαγή του default browser.