Υπάρχει "cyborg" ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης που ανακάλυψε 40.000 γαλαξίες

Μια έρευνα που έγινε με συνεργασία ανθρώπων και μηχανών
16 Ιουλίου 2022 13:03
Υπάρχει "cyborg" ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης που ανακάλυψε 40.000 γαλαξίες

Με μια πρωτοποριακή υβριδική μέθοδο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Manchester και του Galaxy Zoo project, η οποία ενώνει τις δυνάμεις της ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης, μπόρεσαν να ανακαλύψουν δεκάδες χιλιάδες νέους γαλαξίες

Αυτή την υβριδική μέθοδο οι ερευνητές την αποκαλούν "cyborg" μιας και αποτελεί μια μείξη ανθρώπου και μηχανής για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την έρευνα που θα παρουσιαστεί από τον Dr. Mike Walmsley στο National Astronomy Meeting, χρησιμοποιήθηκαν μετρήσεις δεκαετιών από το Galaxy Zoo project για να δημιουργηθεί το Zoobot, ένας προηγμένος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος είναι ικανός να εντοπίζει βασικούς δείκτες που υποδεικνύουν ένα χαοτικό γεγονός καταά τη διάρκεια ζωής ενός γαλαξία. 

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Galaxy Zoo είναι ένα ερευνητικό επιστημονικό project που συλλέγει δεδομένα για αστέρια των οποίων η τροχιά έχει διαταραχθεί από γαλαξιακές συγκρούσεις και εκρήξεις ενέργειας από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες (supermassive black holes). 

Οι ανθρώπινοι εθελοντές εξετάζουν επί του παρόντος την ιστοσελίδα του Galaxy Zoo και εντοπίζουν αυτούς τους δείκτες, αλλά λόγω του μεγέθους του σύμπαντος και όλων των μεταβλητών μέσα σε αυτό, οι άνθρωποι έχουν περισσότερη δουλειά στα χέρια τους από όση μπορούν να κουβαλήσουν. Για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμπερασματική έννοια, μεταξύ ενός χαοτικού γεγονότος και του γαλαξία που το προκάλεσε, απαιτούνται πολλοί άνθρωποι που θα έχουν κοσκινίσει χιλιάδες εικόνες και εκεί είναι που το Zoobot λύνει τα χέρια τους. 

Αυτός ο αλγόριθμος είναι ικανός όχι μόνο να εντοπίζει τους δείκτες αλλά και να προβλέψει με ακρίβεια τι θα έλεγαν οι ανθρώπινοι εθελοντές όταν η τεχνητή νοημοσύνη θα έκανε κάποιο λάθος. 

Μέχρι στιγμής, το δίδυμο των ανθρώπων και της ΤΝ έχει ανακαλύψει περισσότερους από 40.000 σπάνιους γαλαξίες σε σχήμα δακτυλίου, δηλαδή έξι φορές περισσότερους από αυτούς που ήταν μέχρι σήμερα γνωστοί.

Επιπλέον, οι δακτυλιοειδείς γαλαξίες είναι τόσο αρχαίοι που στην πραγματικότητα χρειάζονται δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν. Χάρη σε αυτή τη νέα ανακάλυψη, οι ερευνητές θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την εξέλιξη αυτών των αρχαίων ουράνιων σωμάτων.

Ένα ακόμη ατού του Zoobot είναι πως μπορεί να βελτιωθεί, καθώς η ΑΙ θα μπορεί να μαθαίνει νέα ερωτήματα που του τίθενται, με τον επικεφαλής, Dr. Walmsley να αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχει μάθει να απαντά σε πάνω από 50 διαφορετικά ερωτήματα.