Εντυπωσιακό βίντεο υδραυλικού από τη Νέα Ζηλανδία «έπιασε» φλεγόμενο μετεωρίτη

Από την dashcam του αυτοκινήτου του
12 Ιουλίου 2022 20:51
Εντυπωσιακό βίντεο υδραυλικού από τη Νέα Ζηλανδία «έπιασε» φλεγόμενο μετεωρίτη

Ένα σπάνιο συμβάν έλαβε χώρα πριν μερικά εικοσιτετράωρα στη Νέα Ζηλανδία, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως μάλλον πρόκειται για μετεωρίτη.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, εκατοντάδες Νεοζηλανδοί πλημμύρισαν με αναφορές και ερωτήματα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας βουητά, ήχους κρότου, τριξίματα στα αυτιά τους, τρίχες σηκωμένες, θόρυβο από τα παράθυρα των σπιτιών τους και μια φλεγόμενη μπάλα ή μια τεράστια λάμψη φωτός στον ουρανό, την οποία ακολούθησε καπνός αμέσως μετά.

Το περιστατικό συνέβη τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 7 Ιουλίου, με τον μετεωρίτη να εντοπίζεται στον ουρανό πάνω από το Στενό Κουκ, που χωρίζει τα βόρεια και νότια νησιά της Νέας Ζηλανδίας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο που κατέγραψε η κάμερα που είχε στο ταμπλό του αυτοκινήτου του ένας ντόπιος υδραυλικός.

Η φλεγόμενη μπάλα που φαίνεται στα πλάνα πιστεύεται ότι προκλήθηκε από έναν μικρό μετεωρίτη, πλάτους έως και μερικών μέτρων, ο οποίος χωρίστηκε σε μικρότερα τμήματα όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας ηχητική έκρηξη, καθώς εξερράγη με ισχύ περίπου αντίστοιχη με 1.800 τόνους TNT.

Μάλιστα, το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε από τον κατακερματισμένο μετεωρίτη ανιχνεύθηκε από το GeoNet, ένα δίκτυο από σεισμόμετρα που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση σεισμών. Παράλληλα, και η έντονη λάμψη φωτός που παράχθηκε από το συμβάν καταγράφηκε και ειδικότερα από δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση κεραυνών παγκοσμίως.

Ο μετεωρίτης πιθανότατα χωρίστηκε σε κομμάτια πάνω από τον ωκεανό και έτσι τα θραύσματά του είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθούν.

Tags: