Εξωγήινο μέταλλο εντοπίστηκε σε αρχαίο θησαυρό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από την εποχή του χαλκού
04 Ιουνίου 2024 10:03
Εξωγήινο μέταλλο εντοπίστηκε σε αρχαίο θησαυρό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένας αρχαίος θησαυρός από την εποχή του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία, έκρυβε τελικά δύο αντικείμενα που ήταν πιο πολύτιμα από όλα τα άλλα. Ένα βραχιόλι και ένα κοίλο ημισφαίριο διακοσμημένο με χρυσό, αποκαλύφθηκε πως αποτελούνται όχι από κάποιο μέταλλο που βρίσκεται στο υπέδαφος, αλλά από μέταλλο που έπεσε από τους ουρανούς. Αυτό υποδεικνύει πως οι μεταλλουργικές τεχνολογίες και τεχνικές ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένες από αυτό που νομίζαμε στην Ιβηρική χερσόνησο πριν 3.000 χρόνια.

Ο θησαυρός της Villena αποτελείται από 66 αντικείμενα, κυρίως χρυσά. Ανακαλύφθηκε το 1963 στη σημερινή Alicante της Ισπανίας και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα μεταλλουργίας της Ευρώπης για την εποχή του Χαλκού.

Τα δύο αντικείμενα ξεχωρίζουν στην εμφάνιση καθώς φαίνεται πως αποτελούνται από σίδηρο. Ωστόσο η εποχή του σιδήρου δεν ξεκίνησε στην Ιβηρική χερσόνησο πριν το 850 π.Χ. και τα χρυσά αντικείμενα του θησαυρού χρονολογούνται στο 1.500 π.Χ. Ο σίδηρος από το φλοιό της Γης δεν έχει την αναλογία νικελίου που έχουν τα δύο αντικείμενα και έτσι οι επιστήμονες τα μελέτησαν πιο προσεκτικά.

Παρά το μεγάλο βαθμό διάβρωσης, οι επιστήμονες κατάφεραν να συμπεράνουν πως τα δύο αντικείμενα κατασκευάστηκαν από σίδηρο που προήλθε από μετεωρίτη.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πως τα δύο αντικείμενα από το θησαυρό της Villena είναι τα πρώτα που αποτελούνται από μετεωρικό σίδηρο στην Ιβηρική χερσόνησο, κάτι που συνάδει με την χρονολόγηση της εποχής του Χαλκού, πριν την έναρξη της παραγωγής επίγειου σιδήρου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Trabajos de Prehistoria.