Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από το Βερολίνο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα κυνήγι διαφορετικό από τα άλλα
12 Φεβρουαρίου 2024 10:56
Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από το Βερολίνο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στις 21 Ιανουαρίου 2024, ο μετεωρίτης 2024 BX1 εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη πάνω από το Βερολίνο. Τώρα, μία πολυμελής ομάδα ερευνητών των Universitat Berlin, Museum fur Naturkunde, German Aerospace Center, Technische Universitat Berlin και SETI Institute, εντόπισε όλα τα κομμάτια του μετεωρίτη και μπόρεσε να τον κατηγοριοποιήσει ως Aubrite. Η ονομασία προέρχεται από το χωρίο Aubres στη Γαλλία, όπου ένας παρόμοιος μετεωρίτης έπεσε το 1836.

Όλα τα συντρίμμια βρέθηκαν στα χωράφια νότια του χωριού Ribbeck, 50 χιλιόμετρα δυτικά του Βερολίνου. Η όψη των συντριμμιών έκανε δύσκολη την αναγνώρισή τους, καθώς μοιάζουν με απλές πέτρες από απόσταση. Είναι όμως πολύ διαφορετικά όταν τα κοιτάει κάποιος από κοντά.

Οι περισσότεροι τύποι μετεωριτών έχουν μία λεπτή κρούστα μαύρου γυαλιού η οποία παράγεται από την έντονη θερμότητα κατά την εισαγωγή στην ατμόσφαιρα. Οι aubrites όμως σχηματίζουν ένα διάφανο γυάλινο φλοιό.

Οι aubrites δε μοιάζουν με αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι για τους μετεωρίτες. Μοιάζουν περισσότερο με γκρι γρανίτη και αποτελούνται κυρίως από ανιόντα μαγνησίου, ενστατίτες και φορστερίτες. Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου σίδηρο και η γυάλινη κρούστα τους είναι τελείως διαφορετική από τους περισσότερους μετεωρίτες. Έτσι, είναι δύσκολο να εντοπιστούν στο έδαφος.

Όπως και με τον μετεωρίτη Chelyabinsk που εξερράγη πάνω από τη Ρωσία το 2013, η έκρηξη του 2024 ΒΧ1 καταγράφηκε από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, αλλά ευτυχώς η έκρηξη δεν προκάλεσε ζημιές.

Ακόμα και με τις άψογες οδηγίες ειδικών σε μετεωρίτες οι οποίοι υπολόγισαν πώς οι άνεμοι θα επηρέαζαν το μετεωρίτη και προέβλεψαν πως περιείχε τους σπάνιους ενστατίτες βάσει του φωτός που εξέπεμπε η πύρινη μπάλα, η ομάδα μας δεν μπορούσε αρχικά να εντοπίσει τα συντρίμμια στο έδαφος. Τα εντοπίσαμε αφού μία πολωνική ομάδα κυνηγών μετεωριτών βρήκε το πρώτο θραύσμα και μας έδειξαν τι να ψάξουμε. Έπειτα τα ευρήματά μας ήρθαν γρήγορα.

Η ανάλυση των θραυσμάτων κάτω από το μικροσκόπιο, αποκάλυψε πως πρόκειται για μετεωρίτη αχονδρίτη του τύπου aubrite.

Βασισμένοι στα στοιχεία, μπορέσαμε να κατηγοριοποιήσουμε το μετεωρίτη σχετικά γρήγορα. Αυτό υπογραμμίζει την τεράστια σημασία των συλλογών για έρευνα. Έως τώρα, υπάρχει υλικό μόλις από 11 ακόμα πτώσεις αυτού του τύπου μετεωρίτη σε παγκόσμιο επίπεδο.