NASA: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία του σύμπαντος από το τηλεσκόπιο James Webb

Και κόβει την ανάσα
12 Ιουλίου 2022 09:32
NASA: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία του σύμπαντος από το τηλεσκόπιο James Webb

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία από το James Webb Space Telescope δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, σε μία ειδική συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο. Η μοναδική εικόνα αποκαλύπτει μία συστάδα γαλαξιών γνωστή ως SMACS 0723 όπως αυτή φαινόταν πριν 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια, αποκαλύπτοντας χιλιάδες γαλαξίες τη στιγμή που στο νυχτερινό ουρανό καλύπτει μόλις το μέγεθος ενός κόκκου άμμου αν κάποιος τον κρατήσει με τεντωμένο χέρι.

Για πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες από τους πρώτους γαλαξίες, κοιτώντας την πρώτη γενιά άστρων που γεννήθηκαν στο σύμπαν. Αυτοί οι γαλαξίες σχηματίστηκαν σε ένα κυρίως σκοτεινό σύμπαν, γεμάτο με ουδέτερο αέριο υδρογόνο και είναι πολύ διαφορετικοί από το σύμπαν που βλέπουμε σήμερα. Αυτή η εικόνα καταγράφει το φως των άστρων από τα αρχαιότερα αντικείμενα που έχουν σχηματιστεί ποτέ, μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Το φως τους είναι άνω των 13 δισεκατομμυρίων ετών και φτάνει στο JWST από την απίστευτη δύναμη διάθλασης τεράστιων συστάδων νεότερων γαλαξιών.

Μάλιστα η διαφορά της ανάλυσης με το Hubble είναι χαοτική.

Για να ακριβολογούμε, η φωτογραφία είναι σύνθεση από διαφορετικές εικόνες σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, τα οποία συλλέχθηκαν από το JWST μέσα σε 12.5 ώρες. Η ίδια διαδικασία για το Hubble διαρκεί εβδομάδες.

Το JWST υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στην αστροφυσική και περισσότερες φωτογραφίες θα γίνουν σύντομα διαθέσιμες στο κοινό.