Παρατηρήθηκε μία αλλαγή στην ευαίσθητη ισορροπία ενέργειας της Γης

Ανησυχεί τους επιστήμονες
10 Ιουλίου 2022 10:39
Παρατηρήθηκε μία αλλαγή στην ευαίσθητη ισορροπία ενέργειας της Γης

Η ζωή στη Γη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για να επιβιώσουμε. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι το ευαίσθητο σύστημα ανταλλαγής ενέργειας της Γης, η εισροή και εκροή ενέργειας δηλαδή που φτάνει σε εμάς από τον Ήλιο. Αυτό το σύστημα βρισκόταν σε μία σχετική ισορροπία πριν το 1750, οι επιστήμονες όμως παρατηρούν πως αυτό αλλάζει με τα χρόνια και ειδικότερα τα 15 τελευταία χρόνια ο ρυθμός αλλαγής έχει διπλασιαστεί.

Η ανισορροπία της ενέργειας υπολογίζεται βλέποντας πόση θερμότητα απορροφούμε από τον Ήλιο και πόση από αυτή απελευθερώνεται πίσω στο διάστημα. Δεν είναι ακόμα εφικτό να μετρήσουμε απευθείας την ανισορροπία και ο μόνος πρακτικός τρόπος να την εκτιμήσουμε είναι μέσω μίας λίστας των αλλαγών στην ενέργεια.

Η Ακαδημία Επιστημών της Κίνας μελέτησε δεδομένα από όλα τα στοιχεία του κλιματικού συστήματος, έδαφος, πάγο, ωκεανό και ατμόσφαιρα, μεταξύ 2000 και 2019 για να δημιουργήσει ένα μοντέλο των αλλαγών. Η ατμόσφαιρα της Γης αντανακλά περίπου το 1/4 της ενέργειας που δέχεται, σε αντίθεση για παράδειγμα με τη Σελήνη που δέχεται το 100%, οδηγώντας σε θερμοκρασίες στο έδαφος που φτάνουν τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω των αερίων θερμοκηπίου όμως που έχουν σκεπάσει τη Γη, τα μόρια της ατμόσφαιρας συλλαμβάνουν τη θερμότητα πριν διαφύγει στο διάστημα. Αυτή η παραπάνω παγιδευμένη ενέργεια, αλλάζει τα δεδομένα στις θερμοκρασίες.

Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε την περίσσεια ενέργεια και πόση από τη θερμότητα και πού αναδιανέμεται μέσα στο σύστημα της Γης. Πόση από αυτή τη θερμότητα μπορεί να μετακινηθεί και προς τα πού για να απομακρυνθεί από τη Γη μέσω ακτινοβολίας για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση;

Και ενώ όλοι επικεντρώνονται στις θερμοκρασίες που ανεβαίνουν, αυτό αποτελεί μόνο ένα προϊόν της έξτρα ενέργειας. Μόλις το 4% ανεβάζει τις θερμοκρασίες στο έδαφος και το 3% λιώνει τους πάγους. Σχεδόν το 93% απορροφάται από τους ωκεανούς.

Τα σύννεφα και ο πάγος βοηθούν να αντανακλάσουμε την Ηλιακή ακτινοβολία πριν να μετατραπεί σε θερμότητα που παγιδεύεται στα αέρια. Υπάρχουν ακόμα πολλές πληροφορίες που μας λείπουν για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο του συστήματος της Γης το οποίο απεικονίζει με ακρίβεια τα δεδομένα μακροπρόθεσμα, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Τα καιρικά φαινόμενα μετακινούν την ενέργεια και βοηθούν το κλιματικό σύστημα να ξεφορτωθεί την περίσσεια ενέργεια ακτινοβολώντας την στο διάστημα. Το να μοντελοποιήσουμε την ενεργειακή ανισορροπία της Γης είναι δύσκολο και οι σχετικές παρατηρήσεις χρειάζονται βελτιώσεις. Το να καταλάβουμε πώς όλες οι μορφές ενέργειας διανέμονται στον πλανήτη και απορροφώνται ή αντανακλώνται πίσω στο διάστημα, θα μας δώσει μία καλύτερη κατανόηση του μέλλοντός μας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Research Climate.