Ανακαλύφθηκαν τρία νέα σωματίδια στο CERN μετά την αναβάθμιση του LHC

Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες
06 Ιουλίου 2022 09:56
Ανακαλύφθηκαν τρία νέα σωματίδια στο CERN μετά την αναβάθμιση του LHC

Το Large Hadron Collider (LHC) στο CERN βρισκόταν εκτός λειτουργίας για τρία χρόνια, όσο οι ερευνητές αναβάθμιζαν τα συστήματά του για να μπορέσει να παράγει τεράστια ποσά ενέργειας. Τον Απρίλιο τέθηκε ξανά σε λειτουργία και κατάφερε να φτάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο. Ο δακτύλιος υπεραγώγιμων μαγνητών μήκους 27 χιλιομέτρων ξεκίνησε μία νέα εποχή ανακαλύψεων για το CERN, φτάνοντας τα 13.6 tera-electronvolts και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Αναλύοντας τα δεδομένα από τη σύγκρουση σωματιδίων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρεις νέους συνδυασμούς κουάρκ. Τα εξωτικά σωματίδια περιλαμβάνουν δύο συνδυασμούς tetraquarks και έναν pentaquark, επιβεβαιώνοντας ξανά το Καθιερωμένο Πρότυπο της φυσικής.

Είναι μία μαγική στιγμή. Μόλις είχαμε συγκρούσεις με απίστευτα ποσά ενέργειας. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες ανακάλυψης και κατανόησης των βασικών νόμων του σύμπαντος. – Fabiola Gianotti, Διευθυντής CERN

Τα νέα σωματίδια που ανακαλύφθηκαν δεν αποτελούν ανακάλυψη επιπέδου σωματιδίου Χιγκς (σωματίδιο του Θεού), το οποίο τάραξε την επιστημονική κοινότητα μία δεκαετία πριν, δείχνουν όμως πως το LHC βρίσκεται στη σωστή πορεία για να ανακαλύψει περισσότερα δομικά συστατικά του σύμπαντος που μας διέφευγαν έως τώρα.

Βιώνουμε μία περίοδο ανακάλυψης παρόμοια με τη δεκαετία του ’50, όταν ένας “ζωολογικός κήπος σωματιδίων” ξεκίνησε να ανακαλύπτεται και οδήγησε τελικά στο μοντέλο των κουάρκ τη δεκαετία του ’60. Δημιουργούμε το “ζωολογικό κήπο σωματιδίων 2.0”.

Τα κουάρκς έρχονται σε έξι διαφορετικές παραλλαγές και οι συνδυασμοί τεσσάρων και πέντε είναι πολύ σπάνιοι, ενώ αποκτούν υπόσταση μόνο για μια στιγμή πριν μετατραπούν σε άλλου είδους σωματίδια.

Μόνο ο χρόνος και περισσότερες μελέτες εξωτικών σωματιδίων θα μας αποκαλύψουν την πραγματική φύση αυτών των σωματιδίων, η οποία έως τώρα είναι άγνωστη.