Χάθηκε η επικοινωνία με το CAPSTONE της NASA

Στην πορεία για τη Σελήνη
06 Ιουλίου 2022 09:31
Χάθηκε η επικοινωνία με το CAPSTONE της NASA

Λίγες ώρες αφού ο δορυφόρος της NASA, CAPSTONE, εγκατέλειψε την τροχιά της Γης με στόχο μία ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη, χάθηκε η επικοινωνία με το σκάφος. Εκπρόσωπος της NASA δήλωσε πως η ομάδα μηχανικών προσπαθεί να ανακτήσει την επικοινωνία και πως οι πληροφορίες τηλεμετρίας δείχνουν μία σταθερή τροχιά προς τη Σελήνη.

Η ομάδα του σκάφους εργάζεται για να κατανοήσει το λόγο που συνέβη αυτό και να επαναφέρει την επικοινωνία. Η ομάδα έχει καλά δεδομένα τροχιάς βασισμένα στο πλήρες πέρασμα από τον πρώτο σταθμό εδάφους και στο μερικό πέρασμα από το δεύτερο σταθμό εδάφους με το Deep Space Network. Αν χρειαστεί, η αποστολή διαθέτει αρκετά καύσιμα για να καθυστερήσει την αρχική της διόρθωση πορείας για αρκετές μέρες. Επιπλέον πληροφορίες θα δοθούν μόλις γίνουν διαθέσιμες.

Το CAPSTONE, μετά από 6 ημέρες όπου ανέπτυσσε ταχύτητα χρησιμοποιώντας την τροχιά της Γης, ξεκίνησε το ταξίδι του για τη Σελήνη και αναμένεται να φτάσει εκεί στις 13 Νοεμβρίου. Αποτελεί μία δοκιμή ελλειπτικής τροχιάς και τεχνολογιών για να τοποθετήσει αργότερα η NASA το διαστημικό σταθμό Lunar Gateway στην ίδια τροχιά στο πλαίσιο της αποστολής Artemis.

Να θυμίσουμε πως η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 θα εκτοξευτεί μεταξύ 23 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου και μετά από αυτήν θα ακολουθήσει επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Δεν αναμένεται να πατήσει ανθρώπινο πόδι στην επιφάνεια της Σελήνης πριν το 2025.