Νέα έρευνα δείχνει πόσο έχουν μειωθεί τελικά οι τιμές των καρτών γραφικών

Τελείωσε η παγκόσμια έλλειψη;
04 Ιουλίου 2022 14:53
Νέα έρευνα δείχνει πόσο έχουν μειωθεί τελικά οι τιμές των καρτών γραφικών

Στην αρχή της χρονιάς το να ψάξει κάποιος κάρτα γραφικών σε λογική τιμή έμοιαζε με ανώφελη προσπάθεια, αλλά καθώς πλησιάζουμε προς το ντεμπούτο των νέων RTX 4000 της Nvidia και των RX 7000 της AMD, και με τις αξίες των κρυπτονομισμάτων να έχουν βουλιάξει, κάνοντας το mining σημαντικά λιγότερο κερδοφόρο, η κατάσταση της αγοράς άλλαξε δραματικά.

Οι τιμές των GPUs έχουν αρχίσει να πέφτουν παντού από τον Ιανουάριο, τόσο στα retail καταστήματα, όσο και στις αγορές μεταχειρισμένων, όπως το eBay, όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη διαφορά. Συγκεκριμένα, το Tom's Hardware πραγματοποίησε μια αναλυτική έρευνα της αμερικανικής αγοράς, διαπιστώνοντας πόσο ακριβώς έχουν πέσει οι τιμές από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνά του, οι τιμές για τα μοντέλα της τρέχουσας γενιάς έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 14% από την 1η Ιουνίου, ενώ για τα μοντέλα προηγούμενων γενιών η πτώση αγγίζει μέχρι και το 17%. Μάλιστα, η βουτιά είναι ακόμη πιο δραματική αν λάβουμε υπόψη και τους έξι τελευταίους μήνες και όχι μόνο τον Ιούνιο, με τις τιμές των καρτών γραφικών να έχουν μειωθεί κατά 57% από τον Ιανουάριο.

Βέβαια, τα νούμερα αυτά αφορούν το eBay, όπου οι τιμές έχουν φτάσει σχεδόν στις προτεινόμενες λιανικής ή και λίγο πιο κάτω ανάλογα την περίπτωση. Από την άλλη, η πτώση των τιμών στα retail καταστήματα, δηλαδή για αυτούς που αναζητούν σφραγισμένο προϊόν που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως για mining, δεν είναι το ίδιο γρήγορη. Τα περισσότερα καταστήματα εξακολουθούν να προσπαθούν να πουλήσουν το στοκ τους σε υψηλές τιμές, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις bundles για να δελεάσουν τους καταναλωτές. Συγκριτικά, από την 1η Ιουνίου, οι τιμές στα retail καταστήματα έπεσαν μόλις 3% σε αντίθεση με την περίπου 15% πτώση που καταγράφηκε στο eBay.

Εστιάζοντας, λοιπόν, μόνο στις καταχωρήσεις του eBay, η τιμή σχεδόν κάθε GPU μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Για παράδειγμα, η RTX 3080 12GB πωλούνταν στα $800 που είναι και η επίσημη προτεινόμενη τιμή λιανικής, ενώ και οι RTX 3070 Ti και RTX 3070 ήταν διαθέσιμες κοντά στις προτεινόμενες τιμές του.

Μόνο τα μεσαίας κατηγορίας μοντέλα της RTX 3000 σειράς εξακολουθούσαν να πωλούνται με μεγαλύτερες από τις επίσημες τιμές, με καπέλο κατά μέσο όρο 10% για τις RTX 3060 Ti και RTX 3060 και 20% για την RTX 3050. Συγκριτικά, οι κάρτες της AMD ήταν όλες διαθέσιμες σε μικρότερες τιμές από τις προτεινόμενες, με εξαίρεση την RX 6950 XT.

Φυσικά, τα δεδομένα του eBay αφορούν και τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά η έρευνα δεν καλύπτει τα ελληνικά καταστήματα που η εικόνα ενδέχεται να διαφέρει αρκετά.