Έρχονται οι κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς με GDDR7 μνήμες

Κλείδωσαν οι προδιαγραφές
06 Μαρτίου 2024 15:05
Έρχονται οι κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς με GDDR7 μνήμες

Η JEDEC Solid State Technology Association οριστικοποίησε και επίσημα το πρότυπο για τις GDDR7 μνήμες που θα βρίσκονται στις κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές έχουν δοθεί στη δημοσιότητας και οι κατασκευάστριες εταιρίες, όπως για παράδειγμα η Micron και η Samsung, μπορούν πλέον να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την παραγωγή αυτών των chips μνήμης επόμενης γενιάς.

Περνώντας στις προδιαγραφές αυτές καθ’ αυτές, οι GDDR7 μνήμες θα προσφέρουν διπλάσιο bandwidth από τις GDDR6, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν μέχρι τα 192 GB/s! Αυτό σημαίνει πως θα προσφέρουν σημαντικό άλμα στις επιδόσεις, αφού τα σύγχρονα γραφικά καθώς και τα compute, networking και AI φόρτα εργασίας απαιτούν εξαιρετικά γρήγορες προσπελάσεις της μνήμης.

Παράλληλα, μια πολύ σημαντική αναβάθμιση του JESD239 Graphics Double Data Rate (GDDR7) SGRAM προτύπου είναι η υιοθέτηση της Pulse Amplitude Modulation (PAM) τεχνολογίας για διεργασίες υψηλής συχνότητας. Χάρη στην PAM3 διεπαφή, ο λόγος σήματος προς θόρυβο (SNR) είναι καλύτερος, ενώ και η ενεργειακή αποδοτικότητα ανώτερη. Πρακτικά, το PAM3 χρησιμοποιεί τρία επίπεδα (+1, 0, -1) και έτσι μπορεί να μεταφέρει 3bits σε δύο κύκλους σε αντίθεση με την παραδοσιακή τεχνολογία NRZ (non-return-to-zero) που μπορεί να μεταφέρει 2 bits ανά δύο κύκλους του ρολογιού.

Αυτές βέβαια δεν είναι οι μοναδικές βελτιώσεις. H GDDR7 τεχνολογία υποστηρίζει και μεγαλύτερες πυκνότητες για 16 Gbit έως 32 Gbit, ενώ διπλασιάζει και τον αριθμό των ανεξάρτητων καναλιών από 2 σε 4. Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην αναλυτική ανακοίνωση της JEDEC πατώντας εδώ.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως ακόμη είναι άγνωστο πότε θα καταφθάσουν οι πρώτες κάρτες γραφικών με GDDR7 μνήμες στα ράφια των καταστημάτων. Αυτό εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα της εκάστοτε εταιρίας, αφού Nvidia, AMD και Intel ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές χρονιές στα πλάνα τους για τις επόμενες γενιές τους.