Πιο πολύτιμες και από…πετρέλαιο οι κάρτες γραφικών της Nvidia!

Η AI φρενίτιδα έχει εκτοξεύσει την εταιρία
03 Μαρτίου 2024 17:44
Πιο πολύτιμες και από…πετρέλαιο οι κάρτες γραφικών της Nvidia!

Από τις αρχές του 2023, η μετοχή της Nvidia διαγραφεί μια άκρως εντυπωσιακή πορεία, αφού από τα 200 περίπου δολάρια έχει τετραπλασιαστεί, ξεπερνώντας πλέον τα 822,79 δολάρια! Το άλμα σε σχέση με πέρυσι τον Μάρτιο είναι 583,89 δολάρια ή 244%.

Φυσικά, αυτή η τεράστια άνοδος μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι πρώτο θέμα συζήτησης από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς. Αυτή τη στιγμή, η Nvidia είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής chips στον κόσμο για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, για τα μοντέλα δηλαδή όπως το GPT, που μπορούν να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο όπως κείμενο, εικόνες, ήχο και βίντεο.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλές εφαρμογές και αναμένεται να φέρει τεράστιες αλλαγές σε πάρα πολλούς κλάδους, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Το γεγονός, λοιπόν, ότι οι GPUs της Nvidia είναι η προτιμώμενη επιλογή για την εκπαίδευση των AI μοντέλων που απαιτεί άφθονη επεξεργαστική ισχύ έχει εκτοξεύσει την αξία της. Με την ΑΙ φρενίτιδα να συνεχίζεται και όλες τις εταιρίες να αγοράζουν ασταμάτητα GPUs για να φτιάξουν τις δικές τους AI, οι κάρτες της Nvidia έχουν εξελιχθεί κατά κάποιον τρόπο στο νέο…πετρέλαιο ή τουλάχιστον αυτό θα μπορούσε να πει κανείς κοιτώντας τα νούμερα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η Nvidia είναι πλέον η τρίτη εταιρία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Μετά και το τελευταίο ημερήσιο άλμα της τάξεως του 4% που κατέγραψε η μετοχή της, η αξία της Nvidia ξεπέρασε τα 2.056 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει πως άφησε πίσω την Saudi Aramco, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 2.046 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, η Saudi Aramco είναι η εθνική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας. Από το 2020 είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο και διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι η Nvidia έγραψε ιστορία και κατάφερε να ξεπεράσει τον αραβικό κολοσσό των ορυκτών καυσίμων είναι άκρως εντυπωσιακό και δείχνει πόσο μεγάλες επενδύσεις γίνονται αυτή την περίοδο στον AI κλάδο.