Τέλος εποχής: Σταματάνε οι GeForce GTX κάρτες γραφικών της Nvidia

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες
05 Μαρτίου 2024 14:45
Τέλος εποχής: Σταματάνε οι GeForce GTX κάρτες γραφικών της Nvidia

Πριν από σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια, τον Ιούνιο του 2005, έκανε το ντεμπούτο της η 7800 GTX, η πρώτη κάρτα γραφικών της Nvidia που θα χρησιμοποιούσε το 'GTX' όνομα. Το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν αρκετά σημαντικό, προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες, υψηλή απόδοση και υποστήριξη για τις τελευταίες gaming τεχνολογίες της εποχής. Τώρα, έφτασε και επίσημα το τέλος των GeForce GTX καρτών γραφικών.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει το μέσο videocardz, πηγές κοντά στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Κίνα αποκαλύπτουν πως η Nvidia σταμάτησε να παρέχει στους third-party κατασκευαστές νέα chips για κατασκευή καρτών γραφικών της GTX 16 σειράς. Αυτό σημαίνει πως όταν εξαντληθούν τα διαθέσιμα αποθέματα που υπάρχουν στα καταστήματα παγκοσμίως, δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά νέες GeForce GTX κάρτες γραφικών. Η συγκεκριμένη σειρά απαρτιζόταν από μοντέλα όπως η GTX 1660 Ti, η 1660 SUPER, η GTX 1050 και η GTX 1630, με τα δύο τελευταία μοντέλα να υπάρχουν ακόμη σε πολλά καταστήματα.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη βέβαια, αφού από πέρυσι τον Δεκέμβριο υπήρχαν φήμες πως η Nvidia σκοπεύει να αποσύρει τη δημοφιλή mid-range σειρά της, για να εστιάσει πλήρως στις RTX κάρτες γραφικών που υποστηρίζουν τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως είναι το DLSS και το ray tracing. Πλέον, τα εισαγωγικά μοντέλα της Nvidia είναι τα mobile RTX 2050 chips και οι RTX 3050 κάρτες γραφικών για desktops.

Φυσικά, το γεγονός ότι η κατασκευή νέων chips θα σταματήσει δεν αλλάζει κάτι για τους ήδη κατόχους. Η Nvidia αναμένεται να συνεχίσει να κυκλοφορεί driver updates για αρκετό καιρό ακόμη, εξασφαλίζοντας βέλτιστες επιδόσεις στις νεότερες gaming κυκλοφορίες και επίλυση προβλημάτων που ίσως προκύψουν.