Χίλια νέα μικρόβια ανακαλύφθηκαν στους πάγους των Ιμαλαΐων

Μερικά είναι 15.000 ετών
04 Ιουλίου 2022 09:49
Χίλια νέα μικρόβια ανακαλύφθηκαν στους πάγους των Ιμαλαΐων

Στις ακραίες συνθήκες των παγετώνων του Θιβετιανού Οροπεδίου, επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν 968 νέα είδη μικροβίων. Το Θιβετιανό Οροπέδιο έκτασης 2.5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων αποτελεί μία σημαντική πηγή νερού για πολλές χώρες στην Ασία και έχει τα Ιμαλάια στο νότο και την έρημο Taklamakan στο βορά. Έχει επηρεαστεί έντονα από την κλιματική αλλαγή και το 80% των παγετώνων του. έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Οι επιφάνειες των παγετώνων υποστηρίζουν μία ποικιλία ζωής, όπως βακτήρια, φύκη, αρχαία (μονοκύτταροι οργανισμοί), μύκητες και άλλα μικροευκαριωτικά. Οι μικροοργανισμοί έχουν επιδείξει ικανότητα προσαρμογής σε αυτές τις ακραίες συνθήκες και συμβάλουν σε κρίσιμες οικολογικές διεργασίες. Ο πάγος στους παγετώνες μπορεί να λειτουργήσει και ως αρχείο των μικροοργανισμών του παρελθόντος, με αερόβιους μικροοργανισμούς 15.000 ετών να έχουν επιτυχώς αναβιώσει. Έτσι, το μικροβίωμα του παγετώνα αποτελεί ένα ανεκτίμητο χρονολόγιο της μικροβιακής ζωής του πλανήτη μας.

Η επιβίωση των μικροβίων σε αυτήν την τοποθεσία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας και έλλειψη τροφής.

Εδώ, παρουσιάζουμε το πρώτο αποκλειστικό γονιδίωμα και γονιδιακό κατάλογο για τα οικοσυστήματα των παγετώνων, αποτελούμενο από 3.241 γονιδιώματα και 25 εκατομμύρια πρωτεΐνες.

Η τιτάνια προσπάθεια των επιστημόνων διήρκησε από το 2016 έως το 2020 και συλλέχθηκαν δείγματα από 21 παγετώνες του Θιβέτ. Το 82% των γονιδιωμάτων που αναλύθηκαν ήταν νέα είδη, προκαλώντας έκπληξη στους επιστήμονες. Το 11% των ειδών βρέθηκαν μόνο σε ένα παγετώνα, ενώ το 10% ήταν παρόντα σε όλους τους παγετώνες.

Ο κατάλογος TG2G προσφέρει μία βάση δεδομένων και μία πλατφόρμα καταχώρησης, ανάλυσης και σύγκρισης των μικροβιωμάτων των παγετώνων σε γονιδιακό επίπεδο. Ήρθε την κατάλληλη στιγμή καθώς το οικοσύστημα των παγετώνων απειλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα χάναμε αυτά τα μικρόβια. Οραματιζόμαστε πως ο κατάλογος αυτός θα αποτελέσει τη βάση ενός αναλυτικού παγκόσμιου καταλόγου για δεδομένα μικροβιώματος από παγετώνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Biotechnology.