Η Samsung ξεκινά την παραγωγή chips στα 3nm

Η πρώτη εταιρία που το καταφέρνει
30 Ιουνίου 2022 09:47
Η Samsung ξεκινά την παραγωγή chips στα 3nm

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε επίσημα πως ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή chips με αρχιτεκτονική 3nm, όντας η πρώτη εταιρία που το πετυχαίνει αυτό σε παγκόσμια κλίμακα. Η ανακοίνωση έχει σκοπό να προσελκύσει νέους πελάτες σε μία προσπάθεια να πλησιάσει το αντίπαλο δέος στην κατασκευή chips, την TSMC.

Σε σχέση με τα chips των 5nm, η πρώτης γενιάς διεργασία των 3nm προσφέρει μείωση κατανάλωσης ενέργειας έως και 45%, βελτίωση επιδόσεων έως και 23% και μείωση μεγεθών έως και 16%.

Η Samsung δεν ανακοίνωσε ποιοι είναι οι πρώτοι της πελάτες, φήμες όμως κάνουν λόγο για κινεζικές εταιρίες, ενώ την τεχνολογία θα τη χρησιμοποιήσει και η ίδια η Samsung στα δικά της προϊόντα.

Να σημειώσουμε πως η TSMC κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, έχοντας το 54% των παραγγελιών για chips (ανάμεσά τους και η Apple και η Qualcomm), ενώ η Samsung βρίσκεται αρκετά μακριά στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 16.3%. Το επενδυτικό της σχέδιο ύψους $132 δισεκατομμυρίων έχει στόχο να τη φέρει στην κορυφή μέχρι το 2030.

Μπορεί η Samsung να είναι η πρώτη λοιπόν που καταφέρνει την παραγωγή chip στα 3nm, η TSMC όμως σχεδιάζει την παραγωγή chip στα 2nm μέσα στο 2025.