Ο εγκέφαλος των χταποδιών και των ανθρώπων έχει ένα κοινό, σημαντικό στοιχείο

Νέες πληροφορίες για την εξέλιξη της ευφυίας
28 Ιουνίου 2022 10:52
Ο εγκέφαλος των χταποδιών και των ανθρώπων έχει ένα κοινό, σημαντικό στοιχείο

Η εξυπνάδα των χταποδιών έχει ήδη αποδειχτεί επιστημονικά, μία νέα ανακάλυψη όμως αποκαλύπτει πως υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, μία μοναδική μοριακή αναλογία με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τόσο το ανθρώπινο γονιδίωμα όσο και αυτό των χταποδιών, περιέχουν υψηλό ποσοστό μεταθετών στοιχείων ή τρανσποζονίων, τα οποία μπορούν να αναπαραχθούν και να κινηθούν στο γονιδίωμα. Ενώ δεν είναι όλα ενεργά, θεωρούνται ως η πρώτη ύλη των εξελικτικών διεργασιών.

Τα τρανσποζόνια λοιπόν ανακαλύφθηκαν στο μέρος του εγκεφάλου του χταποδιού που ελέγχει τις γνωστικές ικανότητες, σε παρόμοιο σημείο δηλαδή που τα βρίσκουμε στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Κυριολεκτικά πετάχτηκα από την καρέκλα όταν είδα στο μικροσκόπιο ένα πολύ δυνατό σήμα δραστηριότητας αυτού του στοιχείου στον κάθετο λοβό, τη δομή του εγκεφάλου όπου εντοπίζονται οι γνωστικές ικανότητες και η ικανότητα μάθησης στα χταπόδια, όπως ο ιππόκαμπος στους ανθρώπους. – Giovanna Ponte, βιολόγος του Stazione Zoologica Anton Dohrn, Ιταλία

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η θέση αυτή είναι ο λόγος για την υψηλή νοημοσύνη των χταποδιών. Ενώ τα τρανσποζόνια θεωρούνται ως μοριακοί copy-paste μηχανισμοί, έχει εντοπιστεί μία απευθείας σχέση με την πολυπλοκότητα του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Επιπλέον, οι ερευνητές θεωρούν πως έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα συγκλίνουσας εξέλιξης, όταν δηλαδή εξελίσσονται ανεξάρτητα, παρόμοια χαρακτηριστικά σε διαφορετικά είδη και προσφέρουν την ίδια εξέλιξη, στην προκειμένη ανώτερες γνωστικές ικανότητες.

Ο εγκέφαλος των χταποδιών είναι λειτουργικά ανάλογος με πολλά χαρακτηριστικά που βρίσκουμε στα θηλαστικά. Για αυτό το λόγο, η ανακάλυψη αυτού του στοιχείου αντιπροσωπεύει ένα πολύ ενδιαφέρον υποψήφιο μελέτης για να βελτιώσουμε τη γνώση μας για την εξέλιξη της ευφυίας. – Graziano Fiorito, βιολόγος

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMC Biology.

Tags: