Και οι next-gen κάρτες γραφικών της AMD θα αυξήσουν την κατανάλωση ρεύματος

Νέες πληροφορίες από την ίδια την εταιρία
27 Ιουνίου 2022 20:34
Και οι next-gen κάρτες γραφικών της AMD θα αυξήσουν την κατανάλωση ρεύματος

Αν υπάρχει ένα κοινό σημείο στις αμέτρητες φήμες και διαρροές των τελευταίων μηνών για τις νέας γενιάς RTX 4000 κάρτες γραφικών της Nvidia, αυτό είναι σίγουρα η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Μεταξύ άλλων έχει ακουστεί μέχρι και πως η εταιρία πειραματίζεται με “μοντέλο-τέρας” των 900W. Τώρα, η AMD πρακτικά επιβεβαίωσε πως σκοπεύει και αυτή να κάνει ακριβώς το ίδιο, επισημαίνοντας όμως μια σημαντική διαφορά στη δική της προσέγγιση.

Συγκεκριμένα, το Tom’s Hardware είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με τον Product Technology Architect της AMD, Sam Naffziger, ο οποίος αποκάλυψε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες για τις επερχόμενες κάρτες γραφικών της εταιρίας, που θα φέρουν στο προσκήνιο την προηγμένη RDNA 3 αρχιτεκτονική. Συγκεκριμένα, ο Naffziger δήλωσε:

Η απόδοση είναι ο βασιλιάς. Ωστόσο, παρόλο που τα δικά μας designs είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά, αυτό δε σημαίνει πως δεν ανεβάζεις τον πήχη της κατανάλωσης, αν ο ανταγωνισμός σκοπεύει να κάνει το ίδιο. Απλά, αυτοί θα πρέπει να σπρώξουν αρκετά περισσότερο την κατανάλωση, σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι εμείς.

Ο Naffziger, λοιπόν, επιβεβαίωσε ότι μπορούμε να περιμένουμε αύξηση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και στις επόμενης γενιάς RX 7000 GPUs. Βέβαια, η σύγκριση που κάνει είναι τρομερά ενδιαφέρουσα, αφού αφήνει να εννοηθεί πως η RDNA 3 αρχιτεκτονική είναι πιο αποδοτική από την Ada Lovelace της Nvidia, η οποία πιθανότατα για να φτάσει την απόδοση των μοντέλων της AMD χρειάστηκε να αυξήσει σημαντικά το TDP, εξού και όλες οι φήμες του τελευταίου καιρού.

Μέχρι στιγμής δε γνωρίζουμε πολλά για τις RDNA 3 κάρτες γραφικών, αλλά στο παρελθόν η AMD είχε ισχυριστεί πως θα δούμε άλμα 50% στην απόδοση ανά watt. Αυτό υπάρχει η πιθανότατα να μεταφραστεί σε μια RX 7900 XT που θα είναι δύο φορές πιο γρήγορη από την 6900 XT, συνιστώντας έτσι μια πραγματικά πανίσχυρη πρόταση.

Φυσικά, μένει να δούμε αν οι ισχυρισμοί της AMD θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα χρειαστεί υπομονή. Επιστρέφοντας, λοιπόν, στις δηλώσεις του Naffziger, το υψηλόβαθμο στέλεχος εξήγησε πώς με το να εστιάζεις στην αποτελεσματικότητα μπορείς να μεγιστοποιήσεις την απόδοση.

Πραγματικά είναι οι θεμελιώδεις αρχές της φυσικής που μας οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση. Η ζήτηση για gaming και περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, αν μη τι άλλο, συνεχώς αυξάνεται, και ταυτόχρονα, η υποκείμενη τεχνολογία κατασκευής επιβραδύνεται αρκετά δραματικά — όπως επίσης και το ποσοστό βελτίωσης. Έτσι, τα επίπεδα κατανάλωσης θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πολυετές χρονοδιάγραμμα σημαντικών βελτιώσεων για να προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε αυτή την καμπύλη, αλλά η τάση είναι εκεί.

Για την ιστορία, μια ακόμη λεπτομέρεια που γνωρίζουμε σχετικά με τις RDNA 3 GPUs είναι πως θα βασίζονται σε chiplet αρχιτεκτονική, αξιοποιώντας το 5nm node της TSMC και φέρνοντας ένα βελτιωμένο Infinity Cache.