ΦΗΜΗ: Οι Zen 5 επεξεργαστές της AMD θα κάνουν γιγαντιαίο άλμα απόδοσης – Πρώτα στοιχεία

Εντυπωσιάζουν τα πρώτα νούμερα για τη νέα αρχιτεκτονική
30 Μαρτίου 2024 14:13
ΦΗΜΗ: Οι Zen 5 επεξεργαστές της AMD θα κάνουν γιγαντιαίο άλμα απόδοσης – Πρώτα στοιχεία

Μια νέα φήμη για τις επιδόσεις της ολοκαίνουργιας Zen 5 αρχιτεκτονικής της AMD έφερε μόλις στα φώτα της δημοσιότητας το μέσο wccftech που βασίζεται σε μια νάρτηση του πολύ αξιόπιστου hardware insider @Kepler_L2.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι νέοι Ryzen επεξεργαστές της AMD που θα κάνουν χρήση της επόμενης γενιάς Zen 5 αρχιτεκτονικής ενδέχεται να έχουν τεράστιο προβάδιασμα στην απόδοση σε σύγκριση με τα τωρινά μοντέλα που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Συγκερκιμένα, αναφέρεται πως οι πυρήνες της Zen 5 αρχιτεκτονικής θα είναι περισσότερο από 40% ταχύτεροι από τους πυρήνες της Zen 4 αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με τον insider, η σύγκριση αυτή αφορά το SPEC benchmark, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται αν πρόκειται για την integer ή την floating-point δοκιμή. Όπως και να ‘χει όμως, το άλμα μοιάζει τεράστιο στην θεωρία και εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, οι νέοι Ryzen θα είναι δραματικά καλύτεροι τόσο σε single-threaded όσο και multi-threaded workloads, είτε πρόκειται δηλαδή για gaming, για προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, κοκ.

Για την ιστορία, τέτοιο άλμα είχαμε να δούμε από την AMD από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά οι Ryzen επεξεργαστές. Ειδικότερα, η πρώτη τους γενιά είχε υποσχεθεί 40% καλύτερο IPC (Instructions per Core) από την προηγούμενη Excavator αρχιτεκτονική των FX μοντέλων και τελικά προσέφερε άλμα της τάξεως του 52%!

Να σημειωθεί πως η AMD είχε αποκαλύψει στο παρελθόν και επίσημα ορισμένες λεπτομέρειες. Οι CPUs της νέας Zen 5 αρχιτεκτονικής αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2024 και θα κατασκευάζονται στα 3nm.  Η AMD σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη Zen 5 αρχιτεκτονική τόσο σε mainstream επεξεργαστές για το ευρύ κοινό όσο και σε ειδικά μοντέλα servers, αλλά και σε επερχόμενες APUs με γραφικά RDNA 3+. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει και μοντέλα με πυρήνες Zen 5c, παρόμοιοι με τους πυρήνες E της Intel που βρίσκονται στους επεξεργαστές 13ης γενιάς.

Tags: