Οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν μια ικανότητα των νυχτερίδων σε 10 εβδομάδες

Όχι Batman αλλά Man-bat
26 Ιουνίου 2022 16:31
Οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν μια ικανότητα των νυχτερίδων σε 10 εβδομάδες

Μπορεί ο άνθρωπος να μετατραπεί σε νυχτερίδα; Όχι ακόμη είναι πολύ νωρίς -προφανώς- και κάτι που ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Είναι εφικτό όμως να αποκτήσει ικανότητα παρόμοια με της νυχτερίδας; Όπως αποκαλύπτει μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Durham γίνεται. 

Πρακτικά, η έρευνα λέει πως ο άνθρωπος μπορεί να μάθει την ικανότητα του ηχοεντοπισμού με την οποία οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν για να προηγούνται στον κόσμο, μέσα σε μόλις 10 εβδομάδες. Με επίμονη εκπαίδευση δηλαδή θα μπορούσαμε να κινούμαστε χωρίς την όρασή μας και μόνο με την ακοή. 

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο ηχοεντοπισμός χρησιμοποιείται κυρίως από νυχτερίδες, οι οποίες δημιουργούν ήχους και ακούνε πως ταξιδεύουν τα ηχοκύματα στο περιβάλλον και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσουν τη διάταξη του γύρω περιβάλλοντός τους.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τις ικανότητες ηχοεντοπισμού, τόσο σε άτομα με άθικτη όραση όσο και σε άτομα με προβλήματα όρασης. Αυτά τα άτομα μπορούσαν να περιηγηθούν π.χ σε λαβύρινθους πιο εύκολα και να εξακριβώσουν χονδρικά το μέγεθος και το σχήμα ενός αντικειμένου, δημιουργώντας ήχους με το κλατάρισμα της γλώσσας τους. Χάρη σε αυτή την νέα έρευνα μαθαίνουμε ότι ο ηχοεντοπισμός είναι πιο ακριβής όταν τα αντικείμενα εμφανίζονται σε γωνία 45 μοιρών στον παρατηρητή και όχι ακριβώς μπροστά τους.

Οι τυφλοί συμμετέχοντες από την αρχική μελέτη εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τις τεχνικές ηχοεντοπισμού μήνες αργότερα, και δέκα από τους δώδεκα δήλωσαν ότι η ικανότητα είχε βελτιώσει τη συνολική τους ανεξαρτησία και ευημερία.

"Από τις ανακαλύψεις μας μάθαμε ότι στους ενήλικες ο ηχοεντοπισμός μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην κινητικότητα, την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής", δήλωσε η Lore Thaler, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

"Δεν είναι τόσο δύσκολο να το διδάξεις. Πιστεύω ότι ο εγκέφαλος είναι ήδη εν μέρει "καλωδιωμένος" για να το κάνει αυτό. Το μόνο που χρειάζεται να συμβεί είναι να αφυπνιστεί το υλικό", είπε ο Daniel Kish, πρόεδρος της World Access for the Blind στο CNN.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο SAGE Journals