Η Microsoft θα εγκαταλείψει την AI τεχνολογία της που μπορούσε να ανιχνεύει συναισθήματα  

Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις αρχές της για ‘Υπεύθυνη AI’

Η Microsoft θα εγκαταλείψει την AI τεχνολογία της που μπορούσε να ανιχνεύει συναισθήματα

Μιας και οι πιέσεις προς τους τεχνολογικούς κολοσσούς για υπεύθυνη χρήση τεχνολογιών όπως η αναγνώριση προσώπου και άλλων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης εντείνεται, η Microsoft ανακοίνωσε πως θα αποσύρει και θα σταματήσει την περεταίρω εμπορική εκμετάλλευση ενός αξιοσημείωτου project της.

Αναλυτικότερα, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της, η εταιρία αποκάλυψε πως θα αποσύρει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που ανέπτυσσε και η οποία μπορούσε να αντιληφθεί τα συναισθήματα κάποιου, καθώς και χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, το φύλο και τα μαλλιά. Ωστόσο, υπήρχαν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το πόσο σέβεται την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα αυτό το εγχείρημα, με τη Microsoft να επισημαίνει πως δημιουργούσε ένα γόνιμο έδαφος για διακρίσεις και καταχρήσεις. Παράλληλα, δεν μπορούσε να βρεθεί κάποια οριστική απάντηση για τον ορισμό των συναισθημάτων, ούτε για κάποιον τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια γενικευμένη σύνδεση μεταξύ των εκφράσεων του προσώπου κάποιου και των συναισθημάτων του.

Η απόφαση για την απόσυρση της εν λόγω τεχνολογίας ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας καθώς η Microsoft μοιράστηκε για πρώτη φορά με το ευρύ κοινό τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με την ‘Υπεύθυνη AI’.  Ο τεχνολογικός κολοσσός επισημαίνει πως θέλει να εστιάσει σε αρχές όπως η συμπερίληψη, το απόρρητο και η διαφάνεια.

Έτσι, οι νέοι χρήστες του Face programming framework της Microsoft θα έχουν πλέον πρόσβαση στα χαρακτηριστικά αναγνώρισης των συναισθημάτων, του φύλλου και της ηλικίας. Παράλληλα, οι πελάτες που τα χρησιμοποιούν ήδη θα μπορούν να τα εκμεταλλευτούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Έπειτα, οι συγκεκριμένες AI τεχνολογίες θα ενταχθούν μόνο σε εργαλεία προσβασιμότητας που παράγει η εταιρία, όπως η Seeing AI για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Για την ιστορία, η Microsoft δεν είναι η μόνη εταιρία που βάζει φρένο στα AI projects της για ανίχνευση προσώπων, αφού και η IBM είχε ανακοινώσει πως θα σταματήσει να δουλεύει στον συγκεκριμένο τομέα για παρόμοιους λόγους.

Ροη ειδησεων