Σας κατασκοπεύει η κινέζικη καφετιέρα σας; Ναι υπάρχει περίπτωση

Αναφορά αμερικάνικης εταιρίας αποκαλύπτει
17 Ιουνίου 2022 12:35
Σας κατασκοπεύει η κινέζικη καφετιέρα σας; Ναι υπάρχει περίπτωση

Ο Αμερικανός ερευνητής Christopher Balding της New Kite Data Labs αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ότι η Κίνα συγκεντρώνει δεδομένα των Αμερικανών πολιτών μέσα από τις έξυπνες καφετιέρες. Μάλιστα κάνει λόγο το ότι η Κίνα κατασκοπεύει ενάντια των Αμερικανών μέσω έξυπνων μηχανών καφέ δεν είναι το χειρότερο απ'όλα. Το χειρότερο όλων είναι οι πάντοτε συνδεδεμένες και συνδεδεμένες με τα πάντα Internet of Things συσκευές του μέλλοντος που ήδη έχουμε στην καθημερινότητά μας.

Η αναφορά του Balding λέει μεταξύ άλλων:

"Η Κίνα συλλέγει πραγματικά δεδομένα για οτιδήποτε και οτιδήποτε. Ως κατασκευαστικός κόμβος όλου του κόσμου, μπορούν να βάλουν αυτή τη δυνατότητα σε όλα τα είδη συσκευών που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο".

Η έκθεση της New Kite Data Labs αναφέρει ότι οι εν λόγω έξυπνες καφετιέρες φέρεται να κατασκευάζονται από την Kalerm, που βρίσκεται στο Jiangsu της Κίνας. Εάν χρησιμοποιείτε μια από τις μηχανές καφέ που μπορούν να "κατασκοπεύουν" τότε μπορεί να λαμβάνει τα στοιχεία της συσκευής, τα δεδομένα πληρωμής (στοιχεία πιστωτικής κάρτας) και τα προσωπικά σας δεδομένα που περιλαμβάνουν την τοποθεσία σας και την ώρα.

Βέβαια η έκθεση αυτή καταλήγει στο ότι: "Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η εταιρεία συλλέγει δεδομένα για μη Κινέζους χρήστες, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μηχανές τους μπορούν και συλλέγουν δεδομένα για χρήστες εκτός της ηπειρωτικής Κίνας και αποθηκεύουν τα δεδομένα στην Κίνα. Τα δεδομένα συλλέγονται στο σημείο λειτουργίας από λογισμικό ενσωματωμένο στην καφετιέρα".

"Οι περισσότερες χώρες οποιουδήποτε σημαντικού μεγέθους πιθανώς ενδιαφέρονται για συσκευές όπως αυτή - μην ξεγελιέστε. Νομίζω ότι το μοναδικό στην Κίνα είναι το εύρος και το βάθος των προσπαθειών τους για συλλογή δεδομένων". λέει ο Christopher Balding. 

Τα δεδομένα της έρευνας λέγεται ότι συλλέχθηκαν από πελάτες στην Κίνα, αν και τα εν λόγω προϊόντα πωλούνται ευρέως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.